Збірні України з шахів на Криті посперечаються за звання чемпіонів Європи

Збірні України з шахів на Криті посперечаються за звання чемпіонів Європи

Укрінформ
У суботу, 28 жовтня, на Криті за шахівниці сядуть учасники командного чемпіонату Європи - 40 чоловічих та 32 жіночих команди. Вони змагатимуться за швейцарською системою в 9 турів. 

У складі кожного колективу чотири основних гравці та один запасний. Контроль часу: 90 хвилин на 40 ходів, потім 30 хвилин до кінця партії з додаванням 30 секунд на кожний хід, починаючи з першого.  Залік очок - командний, перемога в матчі - 2 пункти, нічия (2:2) - 1 пункт. 

Серед фаворитів умовно можна назвати вісім колективів: збірні Росії (середній рейтинг - 2744), Азербайджану (2728), України (2697), Англії (2696), Ізраїлю (2695), Вірменії (2693), Угорщини (2686) та Польщі (2674).

Українська команда під орудою Олександра Сулипи виставила досить цікавий склад: Павло Ельянов (2720), Руслан Пономарьов (2686), Юрій Криворучко (2692), Юрій Кузубов (2690) та Мартин Кравців (2677).

Допитливий читач поцікавиться, а де ж Василь Іванчук? Так, любий друже, Василя немає. "Ленін - в Польщі", як у відомому анекдоті, а Іванчук - в Голландії. Тут він щойно зіграв товариський матч з шести партій проти китайського "продіджі" Вей І. Василь вів у рахунку - 3:2, але зазнав поразки в останній зустрічі. Довелося перемагати на тай-брейку, що українець і зробив доволі упевнено.

Як завжди, головні претенденти на перемогу до старту - росіяни, хоча цього разу за них не гратимуть Володимир Крамник, Сергій Карякін та Петро Свідлер. Команду очолюють Олександр Грищук і Ян Непомнящий. У азербайджанців досить рівний і сильний склад, який очолюють Шахріяр Мамедьяров та Теймур Раджабов. Цього разу дуже сильні англійці, які згідно заявці, поставили на четверту шахівницю Майкла Адамса (2727), а на першу - Дейвіда Гавелла (2698).

Словом претендентів на призові місця багато, і ми будемо з цікавістю спостерігати за баталіями на шахівницях.

У жінок фаворитів значно менше - три команди. Утім за призові місця можуть поборотися ще два-три колективи (Польща, Франція, Азербайджан). Головні претендентки на перемогу - росіянки (2525), а шанси замахнутися на "золото" мають також грузинки (2472) та українки (2470). 

За нашу збірну гратимуть Анна Музичук (2576), Анна Ушеніна (2445), Наталія Жукова (2426), Інна Гапоненко (24338) та Юлія Осьмак (2339).  Вести до перемог їх буде досвідчений капітан Михайло Бродський.

Останнім часом не виявляє цікавості до шахових змагань екс-чемпіонка світу Марія Музичук. Лишається лише гадати, чому це? Можливо, втратила мотивацію після програшу матчу за корону - китаянці Хоу Іфань. Можливо, якісь інші причини, але, на жаль, на Криті її не буде…   

Читайте також: Анна Музичук поповнює колекцію шахових нагород і вилітає на Крит

Проте, це дасть змогу виявити себе з найкращого боку Юлії Осьмак. Молода киянка поступово набирає досвід виступів за збірну України.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-