На шаховому Євро-2018 з українців найкраще виступили Коробов та Шевченко

На шаховому Євро-2018 з українців найкраще виступили Коробов та Шевченко

Укрінформ
У Батумі закінчився чемпіонат Європи з шахів. На жаль, досягнення українських шахістів є більш ніж скромними. Позитивного результату досягли лише Антон Коробов і Кирило Шевченко. 

Коробов продемонстрував солідну й потужну гру. П'ять перемог та шість нічиїх принесли йому 8 очок з 11-ти, додаток до рейтингу у 14 пунктів. Наш гросмеймстер був серед тих, хто посів місця з другого по восьме (за додатковими показниками - сьоме). Антон - єдиний з українців відібрався до числа 23-х найкращих, які здобули право виступати в Кубку світу-2019. 

Безсумнівно, відмінним досягненням можна вважати результат 15-річного киянина Кирила Шевченка. Вихованець тренера Володимира Баклана набрав 7,5 очка. Кирило розділив місця з 9-го по 32-е, але саме додаткові показники лишили його 32-м. Відзначимо бійцівський характер молодого гросмейстера. Він здобув шість перемог, зазнав дві  поразки. 

На фініші киянин тричі поспіль переміг. Особливо захоплюючою стала партія передостаннього туру із львів'янином Андрієм Волокитіним. Шевченко чорними потрапив під сильну атаку, та відмінно захищався. Йому вдалося відбити загрози грізного суперника і зберегти матеріальну перевагу. Заслужена перемога! Кирило додав до свого рейтингу 17 балів. 

По 7 очок з 11-ти мають Володимир Онищук, Василь Іванчук, Руслан Пономарьов   та Мартин Кравців. До останніх хвилин заключного раунду претендував на успіх Онищук, але не довів до кінця абсолютно виграшну партію з вірменським майстром Арамом Акобяном, якому вдалося побудувати фортецю - нічия. 

Також претендував до потрапляння до Кубка світу і Василь Іванчук. Ветеран українських шахів здобув шість перемог і перед останнім турів перебував серед 23-х найкращих. Та заключна партія проти азербайджанця Ельтаджа Сафарлі у нього явно не склалося. Жертва фігури не принесла Василю нічого хорошого, і в підсумку він поступився. 

На жаль, гнітюче враження лишила гра на турнірі екс-чемпіона світу Пономарьова. І лише, коли він втратив усі шанси на успіх, Руслан у передостанньому турі видав чудову партію проти румунського гросмейстера Владислава Неведничего. Що ж, українському шахісту доведеться поміркувати, як виходити із кризи. І чи вистачить у нього бажання та наснаги зробити це? Принаймні, за нього уболівають усі українські симпатики шахів.

А чемпіоном Європи став Іван Шарич з Хорватії, який набрав 8,5 очка з 11-ти. Суттєво допоміг йому в цьому симпатичний і сильний чеський гросмейстер Давид Навара, який в останньому раунді надто наполегливо намагався подолати білими Івана. Але, це часто буває, Давид трохи загрався, і це спричинило його поразку.

Читайте також: Восени у Лондоні пройде матч за шахову корону між Карлсеном та Каруаною

Місця з другого по восьме розділили Радослав Войташек (Польща), Санан Сюгиров (Росія) - вихованець українського тренера Андрія Зонтаха, англійці Гевін Джонс та Люк Макшейн, росіянин Максим Матлаков, Коробов та Сафарлі.  "Срібло" дісталося Войташеку, а "бронза" - Сюгирову.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

На фото:  Антон Коробов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-