Шахи: Марія Музичук практично забезпечила вихід на турнір претенденток

Шахи: Марія Музичук практично забезпечила вихід на турнір претенденток

Укрінформ
Фініш шахових турнірів Гран-Свісс, що відбулися в Ризі, ніяких несподіванок не приніс. 

У чоловіків одноосібним переможцем став 18-річний Аліреза Фіруджа, який виступає під прапором Франції. Він упевнено лідирував від самого початку змагань, вигравши три перші зустрічі. Щоправда, потім трохи збавив темп, зробивши три нічиї. Потім Фортуна знову повернулася до юнака обличчям. У нічийному туровому закінченні росіянин Євген Наєр припустився неймовірної помилки і програв. 

Поразка Алірези у дев’ятому турі від рейтинг-фавориту американця Фабіано Каруани дещо зіпсувала його шанси на перемогу. Але 1,5 очка з 2-х в останніх турах дали змогу Фіруджі стати одноосібним переможцем з результатом 8 очок з 11-ти. Друге місце і право грати на турнірі претендентів здобув Каруана - 7,5 очка.

Окрім права на вихід до турніру претендентів, чоловіки ще прагнули потрапити на Гран-прі ФІДЕ 2022 року. Туди вже були зараховані  росіянин Володимир Федосеєв, американець Сем Шенкленд,  француз Етьєн Бакро та Амін Табатабаї з Ірану, які добре виступили на Кубку світу. 

З «Великої швейцарки» відібралися китаєць Юй Ян'ї, німець Вінсент Каймер, росіяни Григорій Опарін та Олександр Предке, француз Максим Ваш’є-Лаграв та Олексій Широв, який представляє Іспанію. До них додадуть ще 11 гросмейстерів за грудневим рейтинг-листом та по одному номінанту ФІДЕ й організації Світових шахів. 24 шахісти у трьох турнірах, які пройдуть у Берліні, розіграють ще два місця на турнір претендентів.   

На жаль, ніхто з українських гросмейстерів серйозно не претендував на вихід претендентських змагань.  Непогані шанси на те, щоб потрапити на Гран-прі ФІДЕ були хіба що у Антона Коробова, який мав 5,5 очка після 8-ми турів. Але поразка у дев’ятому раунді від англійця Девіда Гавелла перекреслила шанси. У підсумку Антон набрав 7 очок з 11-ти. На пів очка менше в Юрія Кузубова та Юрія Криворучка. По 6 очок в активі Павла Ельянова, Андрія Волокитіна та Кирила Шевченка. Юний киянин грав досить непогано, у середині турніру навіть здобув три перемоги поспіль, але на фініші знизив рівень гри і набрав лише 1,5 очка з 4-х. П’ятдесят відсотків в активі ексчемпіона світу Руслана Пономарьова. У  Володимира Онищука - п’ять очок, а Мартин Кравців набрав чотири бали. 

У жінок на турнір претенденток розігрувалася лише одна путівка. Її упевнено здобула китаянка Лей, яка вже після 9-го туру мала у своєму активі 8 очок і на 2 пункти випереджала суперниць.  Лише в шостому турі китайська шахістка мала гіршу позицію проти польської представниці Йоланти Завадської, але зрештою здобула перемогу.

Марія Музичук виступала досить упевнено і набрала 7 очок з 11-ти, посіла четверте місце і здобула право грати у Гран-прі ФІДЕ. Але треба сказати, що українська шахістка грала, тримаючи в голові, що одна з учасниць турніру претенденток визначиться за рейтингом на  1 січня 2022 року. А оскільки там уже мають право грати Олександра Горячкіна, Катерина Лагно, Олександра Костенюк (усі -  Росія), Хампі Конеру (Індія), Анна Музичук (Україна), Тан Чжон, Лей Тінцзе (обидві - Китай), то найкращою за рейтингом є Марія Музичук. Її головна конкурентка - грузинка Нана Дзагнідзе відстає на 21 пункт. Ліквідувати цю відстань за такий короткий час практично неможливо...  

Додамо, що чотири найкращі учасниці «Гран Свісс» - Лей, Елізабет Петч (Німеччина), Жу Інер (Китай) та Музичук - здобули право грати у жіночій серії Гран-прі, яка запланована на серпень 2022 року - червень 2023-го.

Читайте також: Шахи: «Великі швейцарки» українці розпочали не найкращим чином

Досить непогано виступила Юлія Осьмак - 6 очок. В останній зустрічі проти Завадської вона чорними мала великі шанси на перемогу, та не лише втратила їх, а і взагалі програла. У підсумку Юлія посіла 21-е місце. У Наталії Букси - 4,5 очка (39-те місце).

Петро Марусенко, міжнародний майстер. 

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-