Футбол на Олімпійських іграх розпочався 124 роки тому

Футбол на Олімпійських іграх розпочався 124 роки тому

Укрінформ
24 липня, ще до офіційнрої церемонії відкриття паризьких Ігор, збірна України з футболу проведе свій перший матч в історії на Олімпіадах.

Як нагадує пресслужба УАФ, суперниками українців будуть футболісти Іраку, передає Укрінформ.

Між тим, історія футбольних турнірів на Олімпіадах почалася 124 роки тому - і саме у Франції. Уперше цей вид спорту було введено до програми Олімпійських ігор 1900 року. Після того турніру в Парижі футбол був присутній на всіх Іграх, окрім 1932 року у Лос-Анджелесі (США).

1900 року участь у футбольних змаганнях узяли три клуби - із Франції, Бельгії та Великої Британії. Першими олімпійськими чемпіонами стали британці. З Ігор 1908 року в Лондоні у турнірі беруть участь лише національні збірні.

Надалі кількість учасників футбольного турніру на різних Олімпіадах варіювалася від п'яти до 25-ти, і лише з літніх Олімпійських ігор 1960 року було змінений формат змагань та обмежили кількість учасників. Із того моменту замість плей-офф 16 команд були розділені на чотири групи по чотири збірні. А вже тоді найкращі з груп виходили до плей-офф.

Професіоналам було дозволено виступати на літніх Олімпіадах з Ігор 1984 року у Лос-Анджелесі, але лише представникам Азії, Африки, зони КОНКАКАФ та Океанії. Повністю заборону було знято 1992 року, і тоді ж ввели  часткове вікове обмеження для гравців - вони мають бути не старші 23-х років. З 1996 року у кожній команді можуть грати три футболісти будь-якого віку, решта - до 23-х років.

Лідером офіційного медального заліку чоловічих футбольних турнірів Олімпійських ігор є збірна Угорщини (3 "золота", 1 "срібло", 1 "бронза"). На другому місці - Велика Британія (3 "золота"), на третьому - Бразилія (2 "золота", 3 "срібла", 2 "бронзи"). Однак за загальною кількістю нагород попереду саме Бразилія - 7 медалей.

Найкращими бомбардирами чоловічих футбольних турнірів ОІ є Анталь Дунаї (Угорщина, 1968, 1972 роки) та Софус Нільсен (Данія, 1908, 1912) - по 13 голів. Третім іде Ференц Бене (Угорщина, 1964) - 12.   

Читайте також: Ротань: Ми готувалися до Ігор, а не прагнули будь-що перемогти у спарингах

Хоча збірна України вперше пробилася на олімпійський футбольний турнір, кілька українців уже ставали олімпійськими чемпіонами. Після перемоги збірної Союзу на Олімпійських іграх у Сеулі (1988) золоті медалі виграли Олексій Чередник, Олексій Михайличенко, Євген Яровенко, Володимир Лютий та Вадим Тищенко. Тренував ту збірну, до речі, ексфорвард київського "Динамо" Анатолій Бишовець.

Фото: uaf.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-