Маємо вибудувати єдину політику управління спортивною інфраструктурою під час війни - Мінмолодьспорту

Маємо вибудувати єдину політику управління спортивною інфраструктурою під час війни - Мінмолодьспорту

Фото
Укрінформ
Необхідно спільно розробити єдину політику управління спортивною інфраструктурою під час війни, переконаний перший заступник міністра молоді та спорту Юрій Музика.

Таку думку він висловив у п’ятницю під час «круглого столу» в Укрінформі, ініційованого Міністерством молоді та спорту. Основною темою заходу стало обговорення єдиної політики управління спортивною інфраструктурою в умовах воєнного стану.

Стосовно ситуації навколо одного зі стадіонів Музика подякував біговій спільноті за активну позицію. «Міністерство відреагувало на ситуацію із тимчасовими тенісними кортами на стадіоні. Вони не шкодять легкоатлетичній інфраструктурі та можуть бути демонтовані суб’єктом господарювання у короткі строки - про це раніше було ухвалено рішення із керівництвом спортивного об’єкту», - пояснив Музика.

Зі свого боку, виконувач обов’язків директора ДП «СК "Атлет"» Андрій Бурлаков у коментарі повідомив, що тимчасові споруди на території стадіону будуть ліквідовані. «Я розумію, що ідею встановити тимчасові корти на стадіоні ми недостатньо прокомунікували із громадськістю, тому прийнято рішення демонтувати тимчасовий об’єкт», – зазначив він.

Музика також розповів про плани розвитку легкоатлетичного кластеру на базі стадіону. «Наше стратегічне бачення - створення легкоатлетичного кластеру, який стане місцем спортивної підготовки та наукового супроводу», – підкреслив перший заступник міністра.

Читайте також: В Одесі пройшов напівмарафон у підтримку військових

Він додав, що міністерство продовжує працювати над розвитком масового спорту. Однією з ініціатив є створення бігового клубу на базі ДП «СК "Атлет"» у межах проєкту «Активні парки». «Федерація легкої атлетики отримає грантову підтримку для оплати праці тренера та закупівлі інвентарю. Відповідний наказ міністерства про створення бігового клубу вже підписано», – уточнив Музика.

Директор державної установи «Спорт для всіх» Андрій Ребрина повідомив, що в рамках проєкту «Активні парки» вже функціонують 42 бігові клуби та 44 клуби скандинавської ходьби. «Пропозиція Міністерства передбачає створення бігового клубу на базі ДП "Атлет", який працюватиме цілий рік. Федерація отримає грантову підтримку - ₴100 тисяч на зарплату тренера та ще ₴100 тисяч на закупівлю необхідного інвентарю. Для клубу скандинавської ходьби також буде виділено ₴100 тисяч на рік для оплати тренеру та закупівлі палиць для ходьби. Це робить клуби доступними для всіх охочих, навіть якщо вони не мають власного обладнання», - роз'яснив Ребрина.

Олімпійська призерка 2008 року Ірина Ліщинська висловила сподівання, що масова легка атлетика буде розвиватись. «Я поважаю розвиток клубів, це чудово. Я сама переїхала з Донецька і вже 10 років займаюся розвитком аматорського спорту. Через наші клуби пройшли тисячі людей, які брали участь у забігах та змаганнях», - зазначила вона. Ліщинська підкреслила, що на стадіоні «Атлет» займаються сотні людей - від дітей до військових.

Музика підтвердив, що всі плани, затверджені міністерством, залишаються в силі. «Єдині коригування можливі лише після нашої перемоги – це стосується вартості послуг та обсягу робіт. Але всі ключові показники будуть виконані відповідно до затверджених раніше планів», – запевнив він.

Читайте також: Двоє українців перетнули США на велосипедах, аби зібрати гроші для ЗСУ

Водночас Музика наголосив на необхідності спільного розроблення єдиної політики управління спортивною інфраструктурою під час війни. «Проблеми функціонування спортивної інфраструктури під час війни однакові по всій країні, і ми повинні працювати разом над їх вирішенням», - зазначив перший заступник міністра молоді та спорту.

Директор ДП «Авангард» Костянтин Катаєв поділився досвідом роботи спортивного комплексу після ракетного удару в березні 2022 року. Вибухова хвиля значно пошкодила інфраструктуру, включаючи історичну баскетбольну арену. «Завдяки благодійникам, зокрема чемпіону НБА Славі Медведенку, вдалося провести частину відновлювальних робіт», – розповів Катаєв. Проте проблеми залишаються, зокрема із забезпеченням опалення взимку через постійні атаки на енергетичну інфраструктуру.

На базі комплексу тренуються близько 500 дітей у різних видах спорту. «Діти – це наше майбутнє, і ми повинні створювати для них безпечні умови. Завдяки благодійникам та компанії WOG ми облаштували сучасне укриття, яке використовуємо під час повітряних тривог», – додав він.

Музика підсумував, що необхідно зберегти спортивні обʼєкти, але вкладати бюджетні кошти у будівництво стадіонів зараз неправильно: «Ризики втратити спортивний об'єкт надто високі. Усі ресурси маємо спрямовувати на потреби безпеки та оборони».

У заході взяли участь керівники спортивної інфраструктури та експерти, які обговорили шляхи ефективного управління спортивними об'єктами в умовах воєнного стану. Учасники дійшли згоди щодо необхідності консолідації зусиль для збереження та розвитку спортивної інфраструктури в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, раніше в соцмережах розкритикували дії керівництва СК «Атлет», зокрема розміщення у центральній частині стадіону «Атлет» у Києві тенісних кортів.

Державне підприємство «СК "Атлет"», зі свого боку, спростувало звинувачення у пошкодженні легкоатлетичної інфраструктури стадіону та надало офіційну позицію щодо тимчасових змін на об’єкті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-