Лідери НАТО закликали путіна негайно зупинити війну проти України

Лідери НАТО закликали путіна негайно зупинити війну проти України

Заява
Укрінформ
Глави держав та урядів країн НАТО закликали путінську росію негайно зупинити війну та вивести всі свої сили з України.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві надзвичайного саміту НАТО, який відбувся сьогодні у Брюсселі.

«Російська агресія проти України є найбільшою загрозою для євроатлантичної безпеки за десятиліття. Війна росії проти України порушила мир у Європі та спричинила величезні людські страждання та руйнування. Ми засуджуємо російське вторгнення в Україну. Ми закликаємо президента путіна негайно зупинити цю війну та вивести військові сили з України, а також закликаємо білорусь припинити свою співучасть, відповідно до резолюції Генеральної асамблеї ООН, що була ухвалена 2 березня 2022 року», - йдеться у документі.

Як зазначили лідери країн НАТО, українці надихнули світ своїм героїчним спротивом російській загарбницькій війні. Вони засудили вбивчі атаки росії проти цивільного населення, включаючи жінок і дітей, та висловили намір працювати з міжнародним співтовариством для притягнення до відповідальності винних у цих воєнних злочинах.

Вони закликали росію надати безперешкодний та безпечний доступ для гуманітарної допомоги цивільному населенню у зоні конфлікту, особливо у Маріуполі та в інших містах, що опинилася в облозі.

Лідери країн НАТО засудили російські атаки проти цивільної інфраструктури, включаючи атомні станції, та висловили намір продовжувати розкривати російську брехню, спрямовану на підготовку брудних операцій з метою подальшої ескалації, включаючи нові атаки проти цивільного населення.

«Будь-яке ймовірне використання росією хімічної або бактеріологічної зброї є неприйнятним та матиме важкі наслідки», - наголошується у документі.

Лідери країн-союзниць висловили повну солідарність із Президентом Володимиром Зеленським, із владою України та з її мужніми громадянами, які захищають рідну землю. Вони вшанували всіх, хто загинув, отримав поранення або був змушений покинути свою домівку, рятуючись від війни, та висловили непохитну підтримку суверенітету, незалежності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Як зазначається в документі, Україна має фундаментальне право на самооборону, що передбачено Хартією ООН, і Альянс буде продовжувати підтримку України, щоб вона могла скористатися цим правом.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія розпочала неспровоковану військову агресію проти України та зустріла запеклий спротив від Збройних сил та від усього народу країни.

Сьогодні, 24 березня, у Брюсселі відбуваються відразу три зустрічі на вищому рівні - в НАТО, в ЄС та у форматі G7, які присвячені реагуванню на кризу, що була спричинена неспровокованою війною путіна проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-