Зеленська: Британія порушуватиме питання депортації українських дітей до рф

Зеленська: Британія порушуватиме питання депортації українських дітей до рф

Укрінформ
Прем’єр-міністр Британії Ліз Трасс запевнила першу леді України Олену Зеленську, що її країна на всіх рівнях порушуватиме питання примусової депортації українських дітей до росії на всіх рівнях.

Про це дружина Президента сказала у п’ятницю, відповідаючи на прохання кореспондента Укрінформу поділитися враженнями від зустрічі з британською прем’єркою.

«Це непересічна особа, - сказала вона. - Українці з зацікавленістю дивляться на постать нового прем'єр-міністра Великої Британії. Ви знаєте, що вона відразу, як тільки зайняла цей пост, заявила про підтримку України. Те саме вона казала й мені при особистій зустрічі».

Зеленська зауважила, що «в Україні всі були в захваті від колишнього прем’єра Бориса Джонсона», який був і залишається великим другом України.

Читайте також: Європарламент засудив насильницьку депортацію українців російськими загарбниками

Вона висловила впевненість, що Британія продовжить надавати Україні як військову, так і гуманітарну допомогу. Перша леді нагадала, що Лондон виявив зацікавленість у відбудові об’єктів інфраструктури Київської області. «Дуже сподіваюся що жителі Київської області вже скоро побачить результати», - зазначила вона.

За словами Зеленської, Сполучене Королівство також реалізує проєкт підтримки українських науковців, які виїхали в ту країну, виділивши на це 3 млн фунтів стерлінгів.

«Проєктів, до яких долучається Велика Британія, дуже багато», - додала вона.

Читайте також: Британія допоможе Україні з відбудовою енергетичного сектору

Крім того, Британія обіцяє порушувати на всіх рівнях питання примусового вивезення українських дітей до росії. «Ми маємо зрушити цю тему з місця, і впевнена, що з їхньою допомогою нам це вдасться», - сказала вона.

Зеленська зазначила, що ні Україна, ні ООН не можуть дістати до жодної інформації про викрадених росією дітей.

«Ця тоталітарна держава, думаю, закрила всі зв’язки з реальністю», - сказала вона.

Читайте також: В Україні зафіксували депортацію до росії понад 5600 дітей

За словами першої леді, вона також порушувала це питання під час зустрічі з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем та «на всіх майданчиках, на яких ми вели розмови». В ООН її запевнили, що докладатимуть всіх зусиль, щоб дізнатися, де саме перебувають українські діти та вживатимуть заходів щодо їх повернення.

Як повідомлялося, від початку повномасштабної війни з рф депортованими з України вважаються 7754 дитини.

У Нью-Йорку в заходах, що тривають на полях Генеральної Асамблеї ООН, беруть участь прем’єр-міністр Денис Шмигаль, дружина Президента Олена Зеленська, Генеральний прокурор Андрій Костін.

З 20 по 26 вересня проходить тиждень високого рівня чергової 77-ї сесії Генасамблеї ООН. Офіційну делегацію на ГА очолює міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, Зеленська зустрілася з Трасс 21 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-