Побратимство міст дозволяє оперативно реагувати на критичні ситуації – мер Вінниці

Побратимство міст дозволяє оперативно реагувати на критичні ситуації – мер Вінниці

Укрінформ
Співпраця українських міст та муніципалітетів з країн ЄС на рівні побратимських стосунків дозволяє оперативно реагувати на критичні ситуації. Таке партнерство народжується і розвивається навіть під час війни.

Про це на Конференції з відбудови України у Берліні повідомив вінницький міський голова Сергій Моргунов, передає Укрінформ.

«Якщо говорити про міжмуніципальне партнерство, то 24 лютого 2022 року о 8-ій годині ранку мені подзвонило двоє міських голів - з Кельце (Польща) та Паневежиса (Литва), які спитали: «Сергію, чим тобі допомогти?» Це якраз той приклад, коли є саме оці побратимські відносини між містами і вони досить оперативно комунікують між собою в критичних ситуаціях. Це ситуація, коли йдеться не про те, щоб просто приїхати на якийсь концерт чи обмін культурним досвідом, це практичні речі. Тому що за великим рахунком на сьогоднішній день місцеве самоврядування в умовах війни в Україні теж вчиться адаптуватися до цих умов. Наші партнери, дивлячись яким чином ми працюємо і допомагаючи, теж навчаються», - сказав Моргунов.

За його словами, у міжнародній співпраці українських громад з муніципалітетами інших країн наразі існує низка викликів. Зокрема неможливість комунікувати офлайн у більш широкому масштабі.

Моргунов зазначив, що під час війни до Вінниці приїздили міські голови з німецьких Мюнстера і Карлсруе, мер французького Нансі, а одного разу й тамтешні депутати. Утім, наразі немає страхування на випадки війни в Україні. А партнери хочуть приїхати ширшим колом і побачити, як живуть Вінниця та Україна.

Читайте також: Київщина і штат Вашингтон запускають онлайн-майданчик для роботи бізнесів

Іще один виклик - відсутність можливості для міст-партнерів обмінюватись експертами через складну безпекову ситуацію. Через це керівники муніципалітетів відпрацьовуватимуть алгоритми майбутньої співпраці в онлайн-режимі. Позаяк дуже важливо, щоб вона відбувалася на горизонтальних рівнях.

Аналізуючи питання використання міжнародних муніципальних партнерств для відновлення та наближення до ЄС, Моргунов зазначив, що до початку повномасштабного вторгнення Вінниця мала вісім міст-партнерів. Але після початку війни деякі мерії обмежилися листами підтримки і стурбованості.

«Але якщо говорити про нові німецькі партнерства, започатковані після повномасштабного вторгнення, то саме активність німецьких муніципалітетів по відношенню до українських створила нові побратимські відносини за короткий період часу. Наразі вони виливаються у дієві практичні заходи. Німецькі Мюнстер та Карлсруе допомагають Вінниці в питаннях комунальної техніки, експертизи модернізації інфраструктури і покращення процесів мобільності, урбаністики тощо. Також ці міста приймають на відпочинок вінницьких дітей з родин загиблих захисників. Наразі Вінниця разом із містами-побратимами працюють за цими напрямками у міжмуніципальних програмах», - зазначив вінницький міський голова.

Він підкреслив, що війна не стала на заваді розвитку міжмуніципальних зв’язків і партнерства між українськими громадами та містами з країн ЄС.

«9 травня ми підписали тристоронню угоду партнерську з Карлсруе, Нансі, а у них партнерство вже 50 років, і містом Вінницею. Тобто, це така тристороння історія, яка пов’язує Францію, Німеччину і Україну, - зазначив Моргунов.

Як повідомляв Укрінформ, 11-12 червня в Берліні (Німеччина) проходить Конференція з відбудови України, у якій беруть участь понад 2 тисячі політиків, дипломатів, бізнесменів, представників громадянського суспільства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-