У Раді зареєстрували законопроєкт щодо змін у програмі єВідновлення

У Раді зареєстрували законопроєкт щодо змін у програмі єВідновлення

Укрінформ
У Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт щодо зміни правил програми єВідновлення, зокрема, пропонується скасувати пенсійний збір при купівлі житла за кошти єВідновлення.

Про це повідомила народна депутатка, голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця політичної партії «Слуга народу» Олена Шуляк, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу апарату Верховної Ради.

За її словами, під час проведення наприкінці минулого року публічних консультацій щодо вдосконалення механізму програми єВідновлення, учасники неодноразово наголошували на необхідності перегляду деяких норм закону, який регулює програму, оскільки вони суттєво обмежували українців.

Шуляк заявила, що необхідні зміни прописано у законопроєкті №11444 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов’язаних з компенсацією за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, та веденням Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України».

Зокрема, документом пропонується, щоб громадяни України, які купують житло за кошти єВідновлення, не сплачували збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Крім цього, поточні рахунки, відкриті для зарахування компенсації, не можна буде заарештувати, або стягнути у межах виконання закону «Про виконавче провадження». Виняток — ситуації, коли компенсацію отримано незаконно і її мають повернути у повному обсязі.

«Також у документі прописані процедури визнання населеного пункту територією непридатною для життєдіяльності і, відповідно, житло, яке там розташоване, прирівнюється до знищеного об’єкта. Проведення обстеження такого житла для отримання компенсації не потребується», - підкреслила Шуляк.

Водночас проєктом закону пропонується, щоб компенсацію єВідновлення можна було використовувати для погашення кредиту на придбання або інвестування в об’єкт житлової нерухомості, або земельної ділянки, на якій розташовано такий об’єкт.

Передбачається, що компенсація за пошкоджений або знищений об’єкт нерухомого майна, щодо якого наявне обтяження його іпотекою, надається за умови отримання згоди кредитора.

Окрім спрощення процедури отримання компенсації, законопроєкт більш чітко прописує умови її надання, або ненадання. Зокрема, додано підставу для відмови – подання заяви по об'єкту, який не був пошкоджений або знищений в результаті російської збройної агресії.

Також встановлюється відповідальність за нецільове використання грошових коштів компенсації єВідновлення.

«Запропонований нами законопроєкт врегульовує внесення до Реєстру пошкодженого та знищеного майна інформації про пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна для цілей, не пов’язаних з наданням компенсації. Внесення такої інформації є актуальним для не нарахування та несплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», — зазначила очільниця політичної партії «Слуга народу».

Пропонується спростити процес отримання компенсацій єВідновлення громадянам, чиє житло не внесено у Державний реєстр речових прав. Раніше у такому випадку потрібно було звертатись до Бюро технічної інвентаризації (БТІ) за витягом про право власності на житло. Але якщо цей витяг отримати в БТІ з тих чи інших причин було неможливо, єдиним варіантом довести своє право власності, відповідно, право на компенсацію, був суд.

«У разі ухвалення законопроєкту №11440 отримувати витяг з БТІ буде необов’язково, якщо архіви втрачено або вони розташовані на тимчасово окупованих територіях, а значить, можна буде обійтися і без суду, що зменшить навантаження на судову систему, а отримати компенсацію стане простіше», — пояснила Шуляк.

Читайте також: Нові правила для заяв до Реєстру збитків: які обмеження зняли та що спростили

Як повідомляв Укрінформ, 7 серпня програма єВідновлення запрацювала для мешканців зон активних бойових дій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-