Колишня структура ЮКОСу відсудила у Росії $5 мільярдів у Міжнародному арбітражі

Колишня структура ЮКОСу відсудила у Росії $5 мільярдів у Міжнародному арбітражі

Укрінформ
Міжнародний арбітраж під егідою Постійного третейського суду в Гаазі виніс рішення на користь  Yukos Capital Sarl у спорі з Росією, присудивши компанії компенсацію в $5 мільярдів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє РБК, із посиланням на нідерландський фонд Yukos, який керує судовими процесами, пов'язаними з ліквідацією ЮКОСу.

Видання уточнює, що Постійний третейський суд у Гаазі, як правило, не оголошує результатів адміністрованих ним арбітражних розглядів. При цьому про рішення на користь Yukos Capital також повідомило профільне видання Global Arbitration Review.

Читайте також: Чотири російських мільярдери судяться у Лондоні через книгу про Путіна

За даними голландського фонду, арбітраж виніс фінальне рішення в п'ятницю, 23 липня, «визначивши, що Росія незаконно експропріювала позики, які Yukos Capital видав своїй колишній материнській компанії, і не дала здійснитися правосуддю щодо цієї справи у російських судах». Підставою для розгляду спору був Договір до Енергетичної хартії, який Росія підписала в 1994 році (застосовувала тимчасово, але не ратифікувала).

Yukos Capital ініціювала арбітражний розгляд проти Росії в 2013 році та спочатку вимагала компенсації від держави на $13 млрд. Це одна зі справ так званої другої хвилі, що відрізняються від основної міжнародної справи ЮКОСу, в якій колишні мажоритарні акціонери ліквідованої компанії домагаються компенсації на $60 млрд через нідерландські суди.

Як повідомлялося, в липні 2014 року третейський суд у Гаазі визнав експропріацією дії Росії стосовно ексвласників компанії ЮКОС, оголошеної банкрутом 2006 року. У 2015 році окружний суд Гааги скасував це рішення. У лютому нинішнього року Апеляційний суд Гааги знову задовольнив скаргу ексакціонерів. Росія оскаржила рішення суду в травні, а в жовтні під час попереднього розгляду попросила призупинити його виконання. Претензії до Росії висунули Group Menatep Limited - Hulley Enterprises, Yukos Universal Limited і Veteran Petroleum Ltd.

Читайте також: У Росії заблокували сайт Навального

У грудні 2020 року Конституційний суд Росії прийняв ухвалу, в якій фактично дозволив уряду РФ не виконувати рішення міжнародного арбітражу в Гаазі про виплату багатомільярдних компенсацій акціонерам ЮКОСу.

Фото з сайту inforesist.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-