Польща запроваджує надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю

Польща запроваджує надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда підписав розпорядження про запровадження надзвичайного стану у 183 населених пунктах Підляського та Люблінського воєводств, які межують з Білоруссю, у зв’язку з міграційною кризою.

Про це повідомив речник президента Польщі Блажей Спихальський на пресконференції у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Президент прийняв рішення підписати розпорядження про запровадження надзвичайного стану на кордоні з Білоруссю”, - заявив Спихальський.

За його словами, рішення найближчим часом буде опубліковано у віснику законів і набуде чинності відразу після оприлюднення.

Читайте також: Уряд Польщі просить Дуду запровадити надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю

Рада міністрів Польщі ініціювала запровадження надзвичайного стану на 30 днів у 115 населених пунктах Підляського та 68 населених пунктах Люблінського воєводств, які межують з Білоруссю.

Міністр внутрішніх справ Маріуш Камінський заявив, що надзвичайний стан жодним чином не вплине на функціонування цих населених пунктів та місцевих жителів, але обмежить до них доступ осіб, які не проживають у цих регіонах.

Основною причиною такого рішення є різке зростання кількості спроб нелегального перетину білорусько-польського кордону упродовж останнього місяця.

Читайте також: У Польщі затримали активістів, які намагалися знести паркан на кордоні з Білоруссю

Під час пресконференції у Варшаві повідомив глава МВС Польщі Маріуш Камінський, що ще однією причиною стали російсько-білоруські військові навчаннями “Запад-21”.

“Іншою причиною, чому ми запроваджуємо надзвичайний стан на цій території, є великі військові маневри, які відбуваються за нашим східним кордоном. Активна частина цих навчань розпочнеться 10 вересня”,- заявив Камінський.

За його словами, в одних з найбільших за багато років навчаннях братимуть участь близько 200 тис. солдатів, а важливим елементом маневрів російської армії будуть дії біля кордонів з Польщею.

Читайте також: Литва розглядає навчання «Захід-2021» як демонстрацію готовності РФ до конфлікту

“Ми знаємо сценарії цих маневрів, знаємо що значна частина навчань відбуватиметься в околицях Бреста і Гродно, а околиці Бреста – це три кілометри від кордону з Польщею. Ми також знаємо, що відпрацьовуватимуться сценарії за участю російських та білоруських військ спецпризначення, що передбачатимуть проникнення диверсійних груп з території Польщі на територію Білорусі”,- заявив глава МВС Польщі.

За словами Камінського, з огляду на непередбачуваність дій режиму Лукашенка Польща мусить бути готовою до різних сценаріїв, зокрема провокацій на кордоні. Відтак, запровадження надзвичайного стану дасть можливість повної свободи дій польським силовим структурам на цих територіях.

Як відомо, третій тиждень поспіль на білорусько-польському зеленому кордоні перебуває кількадесят мігрантів, найбільше – з Іраку. Польські прикордонники не впускають їх до Польщі, а білоруські не дозволяють їм повернутися на територію РБ.

Російсько-білоруські військові маневри "Запад-21" триватимуть з 10 по 16 вересня. У них братимуть участь до 200 тис. солдатів, а також 80 літаків і гелікоптерів та 760 одиниць бойової техніки.

Фото: PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-