У Штатах викрили подружжя, яке торгувало секретами про атомні субмарини

У Штатах викрили подружжя, яке торгувало секретами про атомні субмарини

Укрінформ
У США затримали військового інженера і його дружину, які намагалися продати за кордон секретні дані про американські атомні підводні човни.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

Проти Джонатана і Діани Тоеббе зі штату Меріленд висунуто обвинувачення у злочинній змові та ймовірному порушенні закону про атомну енергію.

За даними мін'юсту США, протягом року сімейна пара передавала секретні документи агенту ФБР, котрий видавав себе за представника іноземного уряду.

Зазначається, що Джонатан Тоеббе працював інженером у програмі з розробки атомних установок в ВМС США і мав доступ до відомостей, що становлять держтаємницю. Зокрема, йдеться про характеристики реакторів, які використовуються на атомних підводних човнах.

Читайте також: Атомний підводний човен ВМС США зіткнувся з невідомим об'єктом

За даними слідства 1 квітня 2020 року Тоеббе відправив поштою іноземному урядові частину секретних документів з пропозицією встановити контакт і передати решту даних. Цей лист перехопило ФБР, після чого за інженером і його дружиною (її обвинувачують у пособництві) було встановлено стеження.

«Отримавши від свого візаві передоплату в розмірі 10 тисяч доларів, у червні 2021 року сімейна пара вирушила в умовлене місце - кафе в Західній Вірджинії. Там Джонатан Тоеббе за допомогою дружини сховав половину сендвіча з арахісовим маслом, в який помістив SD-картку із секретними даними. 28 серпня 2021 року подружжя виконала схожу операцію, цього разу сховавши носій даних у пачці жувальної гумки», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: У США засудили колишнього спецпризначенця, який 15 років шпигував для РФ

9 жовтня ймовірних зловмисників заарештували співробітники ФБР і служби кримінальних розслідувань ВМС США.

Якій саме державі подружжя мало намір передати плани реакторів американських атомних підводних човнів, мін'юст США не уточнює.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-