Створення космічної оборони: генерал США розповів про партнерство з іншими країнами

Створення космічної оборони: генерал США розповів про партнерство з іншими країнами

Укрінформ
Сполучені Штати зацікавлені у тому, щоб космос залишався простором миру й безпеки для всіх країн світу, та готові співпрацювати з іншими партнерами і союзниками, що поділяють цей погляд, для досягнення такої мети та встановлення міжнародних норм відповідальної поведінки в космосі.

Про це сьогодні під час телефонного брифінгу, що відбувся під егідою Брюссельського медіа-хабу США, заявив Головнокомандувач Космічного командування США генерал-лейтенант Ченс Салтзман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Встановлення відповідальних норм поведінки (в космосі - ред.) є дійсно глобальним занепокоєнням. Жодна держава не може досягти цього самотужки. Ми готові поділитися нашими спроможностями з тими, хто підтримує такі наші зусилля, щоб всі, хто бере участь у цій роботі, отримали реальні переваги. Тож партнерство є ключем до успіху», - зауважив Салтзман.

Він зауважив, що американська сторона прагне скористатися перевагами взаємодії та співпраці із партнерами з числа космічних держав, в першу чергу – із тими, хто поділяють з США спільні цінності щодо безпеки космосу, який має бути ефективним та безпечним простором для всіх.

Разом із цим, американський командувач відзначив, що створення стійкої та надійної системи космічної оборони може стати стримуючим фактором для будь-якого потенційного агресора.

«За допомогою наших партнерів і союзників ми можемо збудувати стійку та обороноздатну систему. Це надає можливість посилити стримування для будь-якого конфлікту, що може мати продовження у космосі, або навіть розпочатися у космосі. Що більш стійкими ми є, то більше це впливає на аналіз ймовірних переваг для наших противників або конкурентів. Якщо вони бачать, що ми є стійкими, це дійсно підвищує (для нападника – ред.) ціну будь-яких агресивних дій», - сказав генерал.

Читайте також: США ввели санкції проти Ірану через використання бойових дронів

Відповідаючи на запитання журналістів, він визнав, що наразі не існує механізму ефективного надзвичайного військового зв’язку для уникнення нещасних випадків та хибних оцінок у сфері космосу з такими країнами як Росія та Китай.

«Ми маємо уникати повторення деяких уроків історії… Коли я був заступником командувача Центрального командування повітряних сил (США - ред.), ми мали «гарячу лінію» з росіянами, тому що були дуже занепокоєні, що хибна інформація щодо літаків, які діяли на близькій відстані у Сирії, могла б призвести до проблем. Ми використовували цю лінію, щоб зробити більшість з наших операцій якомога більш прозорими, та уникнути непорозумінь. Я не бачу жодних причин, чому подібний підхід не може спрацьовувати у космічному просторі», - зауважив американський генерал.

Салтзман підкреслив, що особливо важливим такий обмін інформацією є для космосу, де часто не існує можливості візуальної оцінки тих чи інших подій, тож всім сторонам доводиться покладатися на показання радарів, телескопів та інших приладів.

«Ідея в тому, що, наприклад, на випадок короткого замикання, ми маємо отримати можливість сказати, - гей, там, давайте спочатку, принаймні, обговоримо ситуацію, перед тим як робити помилкові висновки. На жаль, ми поки не маємо такої можливості. Але ця ідея заслуговує на широке обговорення… З військової точки зору ми маємо надати нашим лідерам найбільшу кількість можливостей, як уникнути непотрібної ескалації, як ми можемо контролювати та вирішувати ситуацію», - сказав генерал Салтзман.

«З американської сторони ми переконані, що стабільний та мирний космічний простір вартий зусиль всіх сторін, та відповідає їх інтересам. Саме у цьому полягає головна перевага та наша головна мета. Залишається питанням – як ми можемо взаємодіяти з тими, хто має відмінні погляди? Я думаю, це залежатиме від ширшого контексту, від того, що відбувається у світі», - додав американський командувач.

Як повідомлялося, в НАТО визначили космос оперативним простором, поряд із повітрям, морем, суходолом та кібернетичним простором. Брюссельський саміт Альянсу, що відбувся у червні поточного року, ухвалив програму розвитку «НАТО 2030», яка, зокрема, передбачає технологічний розвиток країн-союзниць та підвищення їх спільних спроможностей у космічному просторі.

Фото: wartime.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-