Лукашенко використовує мігрантів на кордоні «як боєприпаси» - експерт

Лукашенко використовує мігрантів на кордоні «як боєприпаси» - експерт

Укрінформ
Криза з мігрантами на кордоні Білорусі та Польщі демонструє, що Олександр Лукашенко віддаляється від Європейського Союзу, водночас потрапляючи у все більшу залежність від Москви.

Як передає Укрінформ, про це у програмі "Украина на самом деле" телеканалу "Дом" заявив журналіст видання "Newsweek Польща" Маріуш Ковальчик.

"Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький сказав, що це війна нового типу. Я би не сказав, що це вже війна. Це гібридні дії з боку Білорусі та Росії. Але це ще не війна", — наголосив журналіст.

Криза на кордоні з Польщею, з одного боку, є демонстрацією того, що Лукашенко прагне утриматись при владі. Однак при цьому робить помилки, посилюючи залежність Білорусі від Кремля.

"По-друге, він хоче, щоб Європа і весь світ вважали його легітимним президентом. І тому він хоче влаштувати таку ситуацію, щоб із ним розмовляли, вели переговори щодо мігрантів. Але при цьому він також робить помилки. Бо затягує у цю ситуацію Росію. Але через те, що Європа з Лукашенком не хоче говорити, він ще більше потрапить до рук "старшого брата", — сказав Ковальчик.

На його думку, Лукашенко міг виносити ідею транспортування мігрантів до польського кордону. Проте ситуація дозволяє зробити висновок, що це координується безпосередньо з Москви.

"Я гадаю, що Лукашенко сам почав цю ситуацію. Що він перший. Він мав таку ідею, що прийматиме мігрантів у Білорусі і висилатиме їх на кордон Європейського Союзу. Але, звісно, тепер він уже самостійно не вирішує цю проблему. Яскравий приклад: найбільший натовп цих мігрантів пішов за два дні після зустрічі Лукашенка з Путіним. Вони там, напевно, обговорювали, що робити і чого не робити. Тепер Кремль його контролює та дозволяє йому робити те, що Кремль хоче", — продовжив експерт.

Ситуація, що склалася, широко обговорюється в Польщі.

"Навіть уже не журналісти, а звичайні люди говорять про це на вулиці. І ми розцінюємо ситуацію як небезпечну. Тому що ще такого не було, щоб на кордон відсилали людей і їх використовували як боєприпаси, можна сказати", — підсумував Ковальчик.

Ситуація на польсько-білоруському кордоні безпрецедентно загострилася 8 листопада. Туди прибула велика група мігрантів у супроводі білоруських силовиків. Після кількох спроб штурму кордону, які виявилися невдалими, вони отаборилися та залишаються в ньому.

Міграційна криза на кордоні Білорусі з країнами ЄС триває з кінця червня. Литва, Польща та Латвія звинувачують Білорусь у навмисно створеному міграційному тиску на їхні країни та ЄС загалом, називаючи ці дії «гібридною атакою».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-