У Киргизстані проходять парламентські вибори

У Киргизстані проходять парламентські вибори

Укрінформ
У Киргизстані відбуваються парламентські вибори, вперше вони проводяться за змішаною системою. Вранці в країні було відкрито 2435 виборчих дільниць, а також 59 виборчих дільниць за кордоном.

Як передає Укрінформ, Центральна комісія з виборів та проведення референдумів КР ндала дані про явку виборців станом на 16:00 (різниця в часі з Україною – 4 години – ред.), повідомляє Радио Азаттык.

Так, згідно з інформаційною виборчою системою, в єдиному окрузі проголосували 829 тисяч 171 особа, що становить 22,39% від загальної кількості включених до списків для голосування. А в одномандатних округах на дільниці прийшли 815 тисяч 896 виборців, тобто 22,54% із тих, хто внесений до виборчих списків.

У розрізі регіонів найбільшу активність демонструють виборці, які проживають в Ошській та Джалал-Абадській областях. Там наразі проголосували майже 176 тисяч і трохи більш як 159 тисяч осіб відповідно. Але у відсотковому співвідношенні лідирує Наринська область, де проголосували 26,29% від загальної кількості виборців.

Найпасивнішу участь у виборах демонструють виборці у Чуйській області та Бішкеку, де явка становила лише 19,97% та 21,59% відповідно.

За даними ЦВК, до списку для голосування в одномандатних округах було включено 3 млн 619 тисяч 292 виборці. А в єдиному виборчому окрузі мають право проголосувати 3 млн 703 тисяч 420 осіб, із яких 84 тисячі 128 виборців перебувають за кордоном.

Цьогорічні парламентські вибори в Киргизстані вперше проводяться за змішаною системою: до Жогорку Кенеш буде обрано 90 депутатів, 54 з яких прийдуть за партійною системою (виборці зможуть проголосувати не лише за партію, а й за конкретного кандидата в її списку). Решта 36 депутатів представлятимуть одномандатні округи.

Результати виборів 2020 року були скасовані ЦВК через масові заворушення, внаслідок чого президент Сооронбай Жеенбеков подав у відставку.

Як повідомляв Укрінформ, силовики Киргизстану запобігли спробі насильницького захоплення влади групою змовників.

За даними Державного комітету нацбезпеки країни, було отримано докази про злочинну діяльність групи під керівництвом представників окремих "деструктивно налаштованих" політичних сил, серед яких депутати парламенту та колишні чиновники.

Як стверджується, група осіб планувала захопити владу відразу після парламентських виборів, що відбудуться 28 листопада. Для здійснення плану змовниками були залучені близько тисячі агресивних молодих людей. На думку спецслужб, вони мали влаштувати заворушення.

26 листопада слідчі провели обшуки у будинках активних учасників змови та їхніх офісах. Під час обшуків було виявлено документи, що підтверджують підготовку до скоєння злочину, зброю та наркотики. Під час операції було затримано понад десять членів злочинної групи.

Фото: Sputnik.kg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-