У світі кількість журналістів за ґратами досягла рекордного рівня – CPJ

У світі кількість журналістів за ґратами досягла рекордного рівня – CPJ

Звіт
Укрінформ
Кількість ув'язнених журналістів досягла рекордного рівня у 2021 році: у в'язницях по всьому світу перебуває 293 журналісти.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на дані щорічного перепису Комітету із захисту журналістів (CPJ).

Як зазначається, Китай, як і раніше, є найбільшим тюремником у світі: згідно з переписом CPJ за 2021 рік, 50 журналістів перебувають за ґратами в той час, як країна готується до проведення зимових Олімпійських ігор у Пекіні у лютому 2022 року.

Читайте також: Китай утримує під арештом найбільше журналістів у світіправозахисники

За Китаєм йде М'янма (26), де десятки журналістів були заарештовані після воєнного перевороту 1 лютого, потім Єгипет (25), В'єтнам (23) та Білорусь (19).

Вперше у переписі Комітету фігурують журналісти, які перебувають у ув'язненні у Гонконзі, такі як засновник Apple News Джиммі Лай, удостоєний Премії за свободу преси імені Гвен Айфіл-2021.

В Ефіопії ескалація громадянської війни викликала нові обмеження для ЗМІ, внаслідок чого вона стала другим після Еритреї тюремником журналістів в Африці на південь від Сахари.

Замикають першу десятку Туреччина, Еритрея, Саудівська Аравія, Росія та Іран, лідери яких регулярно використовують закони про технології та безпеку, щоб придушити інакодумство, і продовжують нехтувати міжнародними нормами без жодних наслідків, йдеться у звіті.

Цього року CPJ також задокументував випадки щонайменше 17 ув'язнених журналістів, обвинувачених у кіберзлочинах, що в деяких випадках може означати кримінальне переслідування за будь-які публікації чи розповсюдження інформації в інтернеті.

«От уже шостий рік поспіль CPJ фіксує рекордну кількість ув'язнених журналістів у всьому світі. Ця цифра відображає дві нерозривно пов'язані між собою проблеми: уряди сповнені рішучості контролювати інформацію та керувати нею, і вони стають нахабнішими у своїх зусиллях», – сказав виконавчий директор Комітету Джоел Саймон.

Водночас цілеспрямовані вбивства журналістів тривають: 24 вбивства документально підтверджено CPJ.

Перепис журналістів в ув'язненні, проведений CPJ, є відображенням ситуації на 1 грудня 2021 року. Вона не включає випадки, коли журналістів затримували та звільняли протягом року.

Як повідомляв Укрінформ, згідно з даними "Глобального індексу безкарності" Комітету захисту журналістів 2021 року, за останнє десятиліття 81% вбивств журналістів так і залишилися непокараними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-