У справі Саакашвілі висунули обвинувачення екскерівнику поліції Одещини

У справі Саакашвілі висунули обвинувачення екскерівнику поліції Одещини

Укрінформ
Прокуратура Грузії заочно висунула обвинувачення колишньому заступнику міністра внутрішніх справ Грузії, колишньому керівнику ГУ МВС в Одеській області Георгію Лорткіпанідзе в рамках справи про незаконний перетин Міхеїлом Саакашвілі державного кордону.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Новини-Грузія.

«Прокуратура Грузії за допомогу громадянину України Міхеїлу Саакашвілі у незаконному перетині державного кордону Грузії розпочала кримінальне переслідування щодо колишнього заступника міністра внутрішніх справ Георгія Лорткіпанідзе», - заявив прокурор Леван Вепхвадзе.

Проти колишнього чиновника кримінальну справу порушено за статтею «надання допомоги у незаконному перетині державного кордону Грузії», йому загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Наразі ексзаступник глави МВС Грузії проживає в Україні.

Лорткіпанідзе працював керівником Головного управління МВС в Одеській області у 2015-2016 рр. при губернаторі Саакашвілі.

За даними слідства, 26 вересня на автомобілі Лорткіпанідзе Саакашвілі доставили до українського порту Чорноморськ і там пересадили у сховок, обладнаний у вантажному автомобілі Цомая. Після цього вони перетнули кордон України, вантажівка стала на пором VILNIUS.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня 2021 року Міхеїла Саакашвілі затримали в Грузії, де проти нього порушено кілька кримінальних справ.

Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування.

8 листопада його перевели до лікарні в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі з в'язниці в Руставі. У переданому адвокатам листі політик повідомив, що під час переведення його "тягли по землі, тягали за волосся і кілька разів ударили по шиї".

МЗС України закликало перевести Саакашвілі до цивільного медзакладу.

11 листопада Спеціальна пенітенціарна служба при Міністерстві юстиції Грузії поширила відеокадри переведення Саакашвілі до тюремної лікарні, де видно, як його туди заносять, тримаючи за руки й ноги.

Після публікації кадрів посла Грузії в Києві Георгія Закарашвілі вдруге викликали до МЗС України. Київ заявив про неприпустимість застосування фізичної сили та необхідність гідного поводження з Саакашвілі, який є українським громадянином.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова висловила думку, що оприлюднені відеозаписи про переведення Саакашвілі до тюремної лікарні можна кваліфікувати як тортури.

18 листопада, на 49-й день голодування, Саакашвілі знепритомнів, після чого його перевели до реанімації.

Пізніше колишнього президента Грузії перевезли до військового госпіталю в місто Горі, оскільки його самопочуття погіршилося. Там Саакашвілі припинив голодування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-