Глава Єврокомісії пригрозила Росії новими санкціями в разі подальшої агресії проти України

Глава Єврокомісії пригрозила Росії новими санкціями в разі подальшої агресії проти України

Укрінформ
У разі, якщо Росія наважиться на подальшу агресію проти України, ЄС готовий не лише посилити існуючі санкції, але й запровадити нові каральні заходи.

Про це заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн перед початком переговорів з новим канцлером ФРН Олафом Шольцем у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Агресія повинна мати ціну», - підкреслила фон дер Ляєн.

Європа, за її словами, очікує, що Росія знизить напругу, утримається від будь-якої агресії проти України та буде поважати права суверенних держав. «Інакше ЄС готовий не тільки посилити існуючі санкції, але й запровадити нові відчутні заходи в інших сферах - від економіки до фінансів», - попередила європолітик, додавши, що всі кроки вживатимуться в тісній координації з партнерами.

Європа хоче добрих відносин з Росією, але можливість цього залежить від поведінки Росії, сказала глава Єврокомісії. Очолюваний нею орган, за її словами, з червня за завданням Ради ЄС опрацьовує «можливі альтернативи» щодо Росії, Брюссель буде інформувати про «ці пункти» Москву, але не буде говорити про це для широкого загалу, додала фон дер Ляєн.

На запитання, чи готовий ЄС задіяти газопровод «Північний потік-2» для стримування агресії Росії, фон дер Ляєн ухильно відповіла, що енергія в принципі не повинна ставати важелем політичного тиску.

Шольц зі свого боку підкреслив, що «Німеччина, ЄС і багато інших будуть реагувати, якщо дійде до порушення кордонів, але також зрозуміло, що наразі всі зусилля мають бути спрямовані саме на те, щоб запобігти такому розвитку подій».

Він також сказав, що при вирішенні зовнішньополітичних питань треба діяти відповідно до чітко скоординованої стратегії, дбати про те, щоб не дійшло до «сценаріїв загроз відносно окремих держав». У цьому контексті він згадав скупчення російських військ уздовж українського кордону та підкреслив необхідність забезпечити, аби «кордони в Європі залишилися непорушними».

Як повідомляв Укрінформ, у четвер увечері відбулася телефонна розмова Президентів України і США Володимира Зеленського та Джо Байдена. Вони обговорили результати розмови Байдена з Володимиром Путіним, формати врегулювання конфлікту на сході України та українські реформи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-