ЄСПЛ заборонив Росії видавати Мінську учасника протестів – правозахисники

ЄСПЛ заборонив Росії видавати Мінську учасника протестів – правозахисники

Укрінформ
Європейський суд з прав людини заборонив Росії до 31 січня екстрадувати до Білорусі 25-річного Дмитра Подлобнікова, якого на батьківщині звинувачують у грубому порушенні порядку та насильстві щодо міліціонера.

Про це у Телеграмі повідомив керівник правових програм Московської Гельсінської групи Роман Кисельов, передає Укрінформ.

"Ми отримали 39 правило Європейського суду про тимчасові заходи - суд заборонив видачу до 31 січня! Намагаємося до всіх достукатися, щоб влада була в курсі", - написав правозахисник.

Він додав, що Подлобніков на даний момент перебуває в Росії, у СІЗО Коломни.

Проти 25-річного Дмитра Подлобнікова в Білорусі порушили дві кримінальні справи - за статтями 342 (організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок) та 364 (насильство або загроза застосування насильства щодо співробітника органів внутрішніх справ). Йому загрожує до семи років ув'язнення.

Подлобнікова звинувачують у спротиві силовикам та спробі завдати ударів співробітнику міліції під час акції протесту у Жлобиному у день президентських виборів у Білорусі. За словами адвоката комітету "Громадянське сприяння" Марії Краснової, Подлобніков ударив міліціонера долонею по касці.

9 серпня його затримали, але за три дні відпустили. Пізніше він виїхав на заробітки до Росії. У липні 2021 року на запит Мінська Подлобніков був затриманий в РФ.

Генеральна прокуратура РФ 24 жовтня 2021року винесла рішення про його екстрадицію. Подлобніков оскаржив рішення про видачу, але 2 грудня Московський обласний суд відмовив у задоволенні скарги.

21 грудня до справи увійшла адвокат Комітету «Громадянське сприяння» Марія Красова. Вона надіслала апеляційну скаргу разом із заявою про поновлення пропущеного строку оскарження до Першого апеляційного суду. Органам прокуратури було повідомлено про дії захисту, проте 28-го вранці Подлобнікову наказали збиратися на видачу.

Раніше ЄСПЛ забороняв Росії депортувати до Білорусі учасників акцій протесту 2020 року Вадима Дубойського, Андрія Казімірова та Олексія Кудіна. Висилку Дубойського та Казімірова в результаті було призупиненоа. Всесвітньо відомий спортсмен Кудін все ж таки був екстрадований.

Як повідомлялося, у Білорусі у серпні 2020 року розпочалися масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії.

Більшість демократичних країн світу, зокрема Україна, не визнають легітимності режиму Лукашенка.

За даними ПЦ "Вясна", на 2 січня у Білорусі визнані політичними ув'язненими 969 осіб.

Фото: TUT.BY

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-