Амангельди Шорманбаєв, правозахисник
В історії Казахстану будь-яке мародерство організовується спецслужбами
Відео 06.01.2022 15:08

Спецінтерв'ю Тетяни Попової з правозахисником із Казахстану Амангельді Шорманбаєвим. Записано сьогодні вночі, коли на кілька годин у Казахстані включили інтернет вже після того, як було заявлено про те, що Росія та ОДКБ на прохання президента Токаєва почне вторгнення в Казахстан.

Повну версію дивіться тут.

ПОПОВА: Розкажіть, у чому причина таких запеклих протестів? Невже лише подорожчання зрідженого газу?

ШОРМАНБАЄВ: Ні, звичайно. Подорожчання зрідженого газу – це був просто привід для того, щоб висловити протест економічною колоніальною політикою щодо народу Казахстану. Особливо в тому регіоні, де скраплений газ має велике значення. Тому що всі машини на заході, які на заході Казахстану, в основному використовують газ, і він дешевше, ніж бензин був. Звичайно, люди на цьому заробляли. У тому сенсі, що вони працюють, їздять і таке інше. Але у процесі протестів ці вимоги громадян підвищилися.

ПОПОВА: Хто учасники протестів?

ШОРМАНБАЄВ: Учасники протесту, я думаю, що це переважно люди, які працюють самі на себе. У нас таких людей називають самозайняті, але насправді це безробітні. Самозайняті тому, що вони якимось чином самі працюють на себе. Тобто або водії, або вони малим бізнесом займаються. Потім це робітники, нафтовики.

ПОПОВА: Хто лідери – Демократичний вибір Казахстану?

ШОРМАНБАЄВ: Протест, якщо хронологічно брати, розпочався у місті Жанаозен. Це були звичайні громадяни, це не лідери Демократичного вибору Казахстану абсолютно. Потім це поширилося далі до обласного центру, міста Актау, далі підтримало місто Атирау, інший обласний центр. І це зовсім не лідери Демократичного вибору Казахстану. Це пересічні громадяни, це народний протест. Зараз у цих протестах беруть участь усі, хто незадоволений рішенням влади, хто хоче змін, хто хоче демократичних перетворень. Тому якось акцентувати це ОДКБ я не став би, що це тільки вони і так далі.

ПОПОВА: Чи правильно я розумію, що до торгівлі газом і відповідно – до його подорожчання мають відношення Газпром та родич Назарбаєва?

ШОРМАНБАЄВ: Це, в принципі, так і є. Там нафтова галузь контролюється сім'єю Назарбаєва, різними його родичами. І звичайно, вони мають контакти в Росії з Газпромом, тому що частина газу йде на переробку в Росію, потім повертається назад, там дуже складні схеми.

ПОПОВА: Яким ви бачите розвиток ситуації?

ШОРМАНБАЄВ: Від центральної влади Казахстану, тобто президент, колишній президент, перший президент, другий президент, взагалі вся ця група людей, вони зрозуміли, що вони повністю програли, владу фактично вони вже не контролювали, по суті, на вчорашню ніч і на сьогоднішні ранок та обід. І вже розуміючи, що влада йде з рук, всі вони вже програли. Протести охопили весь Казахстан, був запущений у принципі варіант дестабілізації керованого хаосу в місті Алмати, в регіоні, де дуже легко зробити картинку так званих терористів, екстремістів про заворушення, мародерів. Наскільки я пам'ятаю новітню історію Казахстану, починаючи з 1986 року, будь-яке мародерство тощо – це все зазвичай організовуватиметься спецслужбами. У них для цього є штатні провокатори, у них для цього є різні кримінальні структури, які вони підключають для таких справ. Ось такий сценарій був запущений по обіді до сьогодні.

Назарбаєв, по суті, доручив Токаєву зраду країни шляхом звернення до ОДКБ по допомогу. Але, за великим рахунком, у нас ця історія повторюється останні, напевно, близько 200 років. Тобто коли ще Казахстан боровся з Російською імперією, то це була середина 19 століття. Останній хан казахський Кенесар так само був зраджений частиною казахської еліти, яка звернулася до Росії, тобто яка пішла на служіння цареві. Таке саме сталося в 1986-му році, коли молодь казахська виступала проти свавілля центральної влади в Москві, попередній президент Назарбаєв тоді обізвав мітингувальників натовпом безчинствуючих хуліганів, наркоманів, алкоголіків, п'яних бешкетників. І ті самі слова тепер повторив Токаєв у своєму зверненні до ОДКБ. Виступив і приблизно те саме повторив. Тобто відбулася така ось наступність зрад. Бачимо, що вони зрозуміли, мабуть, що не збережуть владу і ніяким іншим чином, крім як зрадити країну.

Вони не хочуть відступати і не будуть за такої кількості грошей, які вони крадуть із Казахстану, вони цього ніколи не робитимуть. І більшість громадян, багато хто просто змирився від безвиході. Вони не знають, як цю систему міняти. Тому просто багато хто опускає руки. Я думаю, що в цьому протесті більше молоді виступає. Щоб злякати, створити картинку страшних наслідків жахливої ​​революції, що звідусіль прийдуть мародери та терористи, спеціально було обрано місто Алмати. Тому що тут більше середнього класу, тут дуже багато малого середнього бізнесу. Треба визнати, що у місті Алмати відсутня така чітка організація протесту, лідери – і тому протест такий більше не організований і сумбурний, а отже – ним легко скористатися на свою користь, що вони, власне, сьогодні й продемонстрували. Прямо зараз відбуваються пограбування, розбої, пограбування магазинів, розбивають вітрини. Тобто ці молодчики, яких допустили в місто для цих цілей, ось вони цим зараз і займаються. Так, це дискредитація протесту. Це обґрунтування для вторгнення ОДКБ у Казахстані.

ПОПОВА: Як живуть прості люди? Відключення інтернету? Телебачення? Радіо? Електрика? Їжа у магазинах? Тепло у будинках?

ШОРМАНБАЄВ: Останні два дні не було інтернету, взагалі не було зв'язку. Включили буквально годину-дві тому цей зв'язок. Я думаю, щоб була можливість показати картинку мародерств, грабежів і так далі. Тобто, коли був протест, їм це було невигідно, вони хотіли все приховати і якось придушити. Придушити не вдалося. Тепер запустили мародерство. Що стосується того, як живуть люди, то люди живуть важко. Економічна ситуація дуже кризова, доходи падають, тому тут особливо нічого додати.

YouTube-канал ПОПОВА

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-