Моравецький порівняв злочини росіян в Україні з Катинню

Моравецький порівняв злочини росіян в Україні з Катинню

Укрінформ
Росія хоче приховати злочини геноциду проти українців і перейти до нормальних відносин зі світом, але світ на це ніколи не піде. Сьогодні росіяни вбивають українців так, як в 1940 році радянські злочинці це робили з поляками у Катині (РФ).

На цьому в день пам’яті жертв Катинського злочину наголосив у середу у Варшаві глава польського уряду Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми знаємо, що вбивці хочуть вдавати, що нічого не сталося, робити вигляд, що можливе повернення до business as usual: «ви лиш забудьте про цих кілька випадкових смертей». Ні, це – тортури, це – смерть, це - ями смерті, такі як в 1940 році нашим героям викопали радянські злочинці», - заявив Моравецький.

Він наголосив, що зараз російські воєнні злочинці роблять в Україні те саме, що й 80 років тому. Відтак світ не може цього не помічати, бо дорого за це заплатить.

«Польща закликає пам’ятати про наші жертви, а також засудити те, що сьогодні відбувається в Україні. Тому Польща закликає створити міжнародну комісію з розслідування російських злочинів в Україні, і ми не заспокоїмося, поки не запанує справедливість», - підкреслив глава польського уряду.

Читайте також: Макрон уникає слова «геноцид» щодо війни в Україні

13 квітня 1943 року німці оприлюднили інформацію про виявлення в Катині масових поховань польських офіцерів, вбитих підрозділами нквс за рішенням політбюро кпрс. Навесні 1940 року було розстріляно понад 21 тисячу польських офіцерів та представників державної адміністрації унаслідок радянської окупації східної частини Польщі у вересні 1939 року. У срср заперечували причетність нквс до розстрілу поляків, це було визнано аж у квітні 1990 року.

З 2008 року в Польщі 13 квітня щороку відзначають день пам’яті жертв Катинської трагедії.

Фото: EPA-EFE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-