У рф акціоніста Крисевича засудили до п'яти років колонії за акцію на Червоній площі

У рф акціоніста Крисевича засудили до п'яти років колонії за акцію на Червоній площі

Укрінформ
Суд у москві засудив опозиційного акціоніста Павла Крисевича до п'яти років позбавлення волі за акцію проти репресій на Червоній площі, яку кваліфікували як "хуліганство, вчинене із застосуванням зброї". Захист планує оскаржити вирок.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Радіо Свобода.

На акції, що відбулася влітку 2021 року, Крисевич прочитав маніфест, а потім двічі "вистрілив" з охолощеного пістолета у повітря й один раз собі в голову, імітуючи самогубство. Так він прагнув висловити протест проти утисків свободи думки в росії, а також зробив "усунення власного страху".

У вересні 2021 року було припинено кримінальну справу проти іншої підозрюваної – журналістки Ніки Самусик. Вона знімала акцію Крисевича та була також затримана після перформансу. У Самусик забрали SD-карту з фотографіями, а потім 11 годин утримували у відділі поліції без пояснення причин. У результаті слідство визнало, що журналістка до організації акції непричетна.

Читайте також: Мешканця москви арештували на 15 діб - слухав у своїй автівці українську музику

Павло Крисевич – активіст із санкт-петербурга, який проводив мистецькі акції на захист політв'язнів та проти репресій. Найвідомішою стала його акція біля ФСБ у листопаді 2020 року. Тоді він став біля хреста в образі Ісуса на Луб'янській площі в москві, а біля його ніг горіли папки, що символізували кримінальні справи.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-