У Латвії посилили покарання за шпигунство та антидержавну діяльність

У Латвії посилили покарання за шпигунство та антидержавну діяльність

Укрінформ
Сейм Латвії одноголосно в четвер підтримав в остаточному читанні внесені президентом Едгаром Ринкевичем поправки до Кримінального закону, що передбачають посилення покарань за вчинки проти держави.

Про це повідомляє Delfi, передає Укрінформ.

"Війна Росії в Україні має прямий негативний вплив на національну безпеку Латвії. Регулювання, що міститься в кримінальному праві, має бути адекватним існуючій небезпеці, воно не повинно бути непропорційно слабким порівняно з потенційною шкодою державним і суспільним інтересам", - пояснюють автори законопроєкту.

Відтепер за злочини проти держави буде збільшено мінімальні покарання, виключено альтернативи тюремному ув'язненню і збільшено максимальний термін перебування за ґратами.

Зокрема, до організованих груп з метою здійснення антилатвійської діяльності більше не застосовуватиметься тимчасове позбавлення волі або громадські роботи. Відтепер за такий злочин передбачено термін до восьми років замість встановлених нині п'яти років та конфіскація майна.

Якщо злочин скоєно державною посадовою особою, відповідальною за підприємство або організацію, покарання може становити від двох до десяти років, в тому числі з конфіскацією майна.

Читайте також: Партнери України посилюватимуть співпрацю щодо виробництва дронів - міністр оборони Латвії

За допомогу іноземцю, іноземній організації або державі в антилатвійській діяльності застосовуватиметься позбавлення волі на строк від року до десяти років з конфіскацією майна або без. Крім того, більше не застосовуватиметься тимчасове позбавлення волі, громадські роботи та штраф.

У разі надання допомоги іноземній державі групою осіб, посадовою особою, відповідальним співробітником підприємства або організації, винного може бути покарано позбавленням волі на строк від трьох до 20 років в тому числі з конфіскацією майна.

Також посилюється відповідальність за шпигунство, мінімальний термін позбавлення волі становитиме один рік, а також передбачається конфіскація майна. Організація або здійснення шпигунства може загрожувати довічним тюремним ув'язненням або тюремним ув'язненням на строк від восьми до 20 років з конфіскацією майна або без нього, а також наглядом після звільнення на строк до трьох років.

Крім того, каратимуть за організацію або проведення навчань військово-тактичних завдань чи участь у них та за поширення неправдивої інформації про розміщення вибухової, біологічної або радіоактивної речовини, матеріалів або вибухового пристрою в будівлі.

Читайте також: Каріс, Рінкевичс, Науседа: рішення МОК щодо допуску росіян на Олімпіаду-2024 треба скасувати

Як повідомляв Укрінформ, у Латвії Ризький міський суд засудив ексдепутата Сейму Яніса Адамсонса до 8,5 років позбавлення волі та пробаційного нагляду за шпигунство на користь РФ, шахрайство, придбання і зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів до неї без дозволу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-