Литовським військовим заборонили виїжджати у недружні країни

Литовським військовим заборонили виїжджати у недружні країни

Укрінформ
Сейм Литви прийняв поправку до закону, яка забороняє професійним військовим Литовської армії виїжджати до недружніх країн, якщо такі поїздки не є службовими.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

За закон проголосували 78 парламентаріїв, голосів проти та тих, хто утримався, не було. Консерватор Арвідас Поцюс, який закликав голосувати за поправку, пояснив, що вона знизить ризик витоку секретної інформації.

"Деякі військовослужбовці мають допуск до інформації категорії "абсолютно секретно". Щоб уникнути поганих випадків, пропоную затвердити цю поправку", - сказав парламентарій.

Отже з 1 січня 2024 року литовським професійним військовослужбовцям буде заборонено з неслужбовою метою виїзд зарубіж, в країни чи на території, перелік яких буде затверджений урядом.

Однак початковий список цих держав був представлений Міністерством оборони ще у жовтні. До нього увійшли Росія, Білорусь, Китай, Молдова та ще майже 10 інших країн та регіонів. Також буде заборонено відвідувати країни, до яких Міністерство закордонних справ радить громадянам Литви не їхати чи негайно залишити країну.

Читайте також: Як Литва бореться із впливом РФ: від шпигунства до паспортного гламуру

У поправках до закону передбачені й винятки. Виїзд до вказаних країн буде дозволено у разі тяжкої хвороби або смерті родича, при призначенні військовослужбовця його опікуном або піклувальником або в інших випадках, що визначаються урядом.

Литовське міністерство оборони підкреслило, що ця поправка до закону необхідна для забезпечення національної безпеки.

Як повідомляв Укрінформ, міністерство оборони Литви зареєструвало доопрацьований проєкт поправок про заборону литовським військовослужбовцям виїзду з неслужбовою метою до недружніх країн і регіонів 5 грудня.

Фото: D. Umbraso/LRT

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-