У МВС Естонії попередили ЕПЦ МП про неприпустимість поширення прокремлівської ідеології

У МВС Естонії попередили ЕПЦ МП про неприпустимість поширення прокремлівської ідеології

Укрінформ
Віцеканцлер та представники спеціального відділу МВС зустрілися з духовенством Естонської православної церкви Московського патріархату. Темою зустрічі стала заява Всесвітнього російського народного собору, який оголосив війну Росії проти України «священною».

Про це повідомляє естонський мовник ERR.

«МВС має як гарантувати жителям Естонії свободу віросповідання, так і захистити населення від ворожої пропаганди, тероризму та інших проявів агресії», - заявив після зустрічі урядовців і православного духовенства віцеканцлер Міністерства внутрішніх справ Райво Кюйт.

Три єпископи ЕПЦ МП, нарвський, маардуський і тартуський, які після вимушеного від'їзду до Росії митрополита Євгена керують справами церкви, запевнили міністерство у чистоті своїх намірів.

Кюйт сказав ERR, що естонська влада дивитиметься, якою буде подальша поведінка духовенства, чи справді вони керуватимуться тими принципами, в яких запевнили. Планується і звертання до правоохоронних органів та служб безпеки, щоб ті надали свою оцінку ситуації. «Також ми попередили їх про відповідальність, яка може бути як індивідуальною, так і колегіальною, тобто кожен відповідатиме в індивідуальному порядку, якщо поширюватиме те, про що говорив патріарх (РПЦ Кирило, - ред.), якщо ці установки ретранслюватимуться тут у такому ж схожому формулюванні, то це розцінюватиметься як поширення ідеології, яка закликає до ворожнечі», – зазначив віцеканцлер МВС.

Він пояснив, що колегіальна відповідальність може полягати як у висуненні індивідуального звинувачення, так і в тому, що міністр внутрішніх справ Естонії може подати клопотання до суду на підставі Закону про церкви та приходи з метою припинити діяльність таких церков і парафій у примусовому порядку. При цьому Райво Кюйт закликав парафіян православної церкви повідомляти правоохоронні органи, якщо вони почують поширення ворожої ідеології.

Читайте також: Мін'юст просить ВАКС про санкції до митрополита Лазара, який підтримував агресію РФ

Єпископ Тартуської єпархії Естонської православної церкви МП Данило повідомив у понеділок що всесвітній собор та його рішення не є для естонської церкви обов'язковими. Усі важливі рішення у православній церкві приймає синод, а проповідувати ворожу ідеологію в церкві ніхто й ніколи не збирався, а якби таке відбувалося, то вже давно стало б надбанням громадськості.

Своєю чергою, Естонська апостольська православна церква (Константинопольського патріархату), коментуючи заяву Всесвітнього російського народного собору, заявила, що засуджує ідеологію «русского міра», яку проповідує патріарх Кирило. «Цю ідеологію було визнано єретичною багатьма православними авторитетами. Ми також підтверджуємо наше обурення тим, що Російський народний собор оголосив агресію проти України священною війною», - зазначили в ЕАПЦ.

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України 15 грудня оголосила патріарха Російської православної церкви Кирила (Володимира Гундяєва) в розшук.

Фото: Priit Mürk/ERR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-