У Грузії знову вийшли на протести проти закону про «іноагентів»

У Грузії знову вийшли на протести проти закону про «іноагентів»

Укрінформ
У столиці Грузії Тбілісі знову відбуваються акції протесту проти закону про «іноагентів», схваленого грузинським парламентом кілька днів тому в першому читанні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє "Радіо Свобода".

Учасники акції проти закону спочатку протестували під будівлею грузинського парламенту. А потім вирушили в бік будівлі Верховного суду Грузії.

Люди скандують «Ні російському закону! Так Європі» та «Ні офшорному закону».

Організатори акції «не виключають провокацій з боку грузинських силовиків, тому закликали протестувальників не піддаватися на них».

Як повідомляв Укрінформ, у грузинській столиці Тбілісі та інших містах країни відбулися жіночі акції протесту проти «закону про іноагентів».

Парламент Грузії 17 квітня затвердив закон про «іноагентів» у першому читанні. Документ підтримали 83 депутати, жоден не проголосував проти.

Читайте також: Влада Грузії заявляє, що готова переглянути закон про «іноагентів» після вступу в ЄС

Відповідно до законопроєкту, організаціями, які представляють інтереси «іноземної сили», є непідприємницькі (некомерційні) юридичні особи; мовники; власники ЗМІ, джерелом понад 20% від загального прибутку яких протягом календарного року є «іноземна сила».

Законопроєкт про запровадження в Грузії статусу так званих іноземних агентів був уперше внесений до парламенту навесні 2023 року. Його було ухвалено в першому читанні, але відхилено в другому після масових протестів.

На початку квітня 2024 року виконавчий секретар правлячої партії «Грузинська мрія» Мамука Мдінарадзе заявив, що уряд повернувся до розгляду законопроєкту про «іноагентів».

Через повторне ініціювання законопроєкту у Тбілісі проходять акції протестів. Критики вважають законопроєкт аналогом ухваленого у 2012 році в Росії законодавства про «іноземних агентів».

Фото ілюстративне: Zurab Tsertsvadze (RFE/RL)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-