У Литві провалили референдум щодо подвійного громадянства

У Литві провалили референдум щодо подвійного громадянства

Укрінформ
У Литві не вдалася нова спроба шляхом референдуму внести зміни у Конституцію, розширивши можливість надання подвійного громадянства.

Про це повідомляє LRT, передає Укрінформ.

За даними Головної виборчої комісії Литви, після підрахунку абсолютної більшості поданих голосів у референдумі взяли участь 1 млн 396 тис. 828 осіб, або 59% виборців.

З них схвалили запропоновані зміни щодо громадянства 1 млн 11 тис. 14 осіб, або 73,9% тих, хто проголосував. Проте цього, щоб поправка до Конституції була прийнята, за неї мали проголосувати не менше половини виборців, які мають право голосу. Загалом у списках виборців цього року було 2 млн 385 тис. 234 особи, тож потрібно було зібрати 1 млн 192 тис. 617 голосів.

Водночас дані засвідчують зростання кількості тих, хто підтримує ідею подвійного громадянства. На попередньому голосуванні у 2019 році вдалося зібрати 956 тис. 564 голоси (або 72,35% з тих, хто проголосував).

Читайте також: Вибори у Литві: у другий тур виходять чинні президент і глава уряду

Як повідомлялося, референдум проходив у Литві одночасно з виборами президента. За результатами підрахунку бюлетенів на переважній більшості дільниць у другий тур президентських виборів пройшли чинний глава держави Гітанас Науседа (44,19%) та прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте (19,78). Другий тур відбудеться 26 травня.

Фото: E. Blažio / LRT nuotr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-