Світ зараз ближчий до ядерної ескалації, ніж будь-коли з часів Карибської кризи - Сунак

Світ зараз ближчий до ядерної ескалації, ніж будь-коли з часів Карибської кризи - Сунак

Укрінформ
Безрозсудність лідера РФ Володимира Путіна призвела до того, що світ став ближчий до ядерної ескалації, ніж будь-коли з часів Карибської кризи.

Про це у понеділок заявив прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, передає Укрінформ. 

«Війна повернулася в Європу. Наші союзники по НАТО попереджають, що якщо Путін досягне успіху в Україні, вони можуть стати наступними. Безрозсудність Путіна підвела нас до небезпечної ядерної ескалації ближче, ніж будь-коли з часів Карибської кризи», - сказав Сунак.

Він також нагадав про отруєння Росією людей на території Великої Британії.

Читайте також: Білорусь будує сховища для російської ядерної зброї за 193 кілометри від кордону з Україною - NYT

Карибська криза – надзвичайно напружене протистояння між СРСР і Сполученими Штатами внаслідок таємного розміщення Радянським Союзом ядерних ракет на Кубі у жовтні 1962 року у відповідь на встановлення ракет у Туреччині. Тоді вперше в історії людства обидві наддержави наблизилися до прямого військового протистояння і безпосередньої загрози початку ядерної війни.

Як повідомлялося, у Росії анонсували навчання із відпрацювання ймовірності застосування тактичної ядерної зброї «з метою підвищення готовності нестратегічних ядерних сил до виконання бойових завдань». 

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України висловили сподівання на адекватну реакцію західних країн на ядерний шантаж з боку Росії.

З початку російського вторгнення в Україну країни Заходу висловлювали побоювання щодо можливого застосування Росією тактичної ядерної зброї, зокрема при невдачах на фронті. Російська військова доктрина передбачає можливість застосування ядерної зброї першими у разі «загрози самому існуванню держави».

Фото ілюстративне: rada.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-