В Австрії у дипломатичних місіях РФ працює 258 осіб

В Австрії у дипломатичних місіях РФ працює 258 осіб

Укрінформ
В Австрії станом на березень кількість членів дипломатичного персоналу та адміністративно-технічних працівників, зареєстрованих при російських дипломатичних місіях, становила 258 осіб.

Як передає Укрінформ з посиланням на APA, про це свідчить відповідь міністра закордонних справ Австрії Александера Шалленберга на парламентський запит депутатки опозиційної ліберальної партії NEOS Штефані Кріспер.

«Станом на березень було зареєстровано 142 російських дипломати та 116 адміністративно-технічних працівників. 129 осіб з обох груп працювали в російських представництвах при Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) та міжнародних організаціях, 123 - у двосторонньому посольстві у Відні та шестеро - в генеральному консульстві в Зальцбурзі», - йдеться у повідомленні.

Водночас міністр закордонних справ Австрії вказав на високу плинність кадрів у російських дипмісіях після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

«З початку російської агресії в Україні 110 осіб, які були зареєстровані в російських представництвах в Австрії, були зняті з обліку, у тому числі 60 дипломатів і 50 членів адміністративно-технічного персоналу», - повідомив він.

Читайте також: В Австрії працює сотня російських шпигунів під дипломатичним прикриттям - ЗМІ

Шалленберг підкреслив, що його відомство перебуває в постійному контакті з федеральним Міністерством внутрішніх справ та Управлінням державної безпеки і розвідки (DSN), особливо щодо звинувачень у шпигунстві або іншій діяльності, несумісній з Віденською конвенцією про дипломатичне право і статус дипломатів. Він також нагадав, що з 2020 року Австрія вислала загалом 11 російських дипломатів. Водночас міністр не надав жодних додаткових деталей щодо співпраці з МВС у виявленні потенційних шпигунів серед російських представників.

Як зазначає АРА, міністр юстиції Австрії Альма Задіч повідомила у п’ятницю, що за рік, у період з травня 2023 року по березень 2024 року, не було розпочато жодних нових розслідувань у справах іноземного шпигунства - на підставі статті 256 Кримінального кодексу («Таємна розвідувальна служба на шкоду Австрії»).

Як повідомляв Укрінформ, Австрія оголосила двох російських дипломатів персонами нон грата 13 березня. У МЗС країни заявили, що це зроблено у зв'язку з діяльністю, несумісною з їх дипломатичним статусом. Зазвичай так дипломатичною мовою називають шпигунство під дипломатичним прикриттям.

Фото: Pixabay

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-