Ухвалення закону про «іноагентів» до висновків Венеційської комісії розчаровує - генсек Ради Європи

Ухвалення закону про «іноагентів» до висновків Венеційської комісії розчаровує - генсек Ради Європи

Заява
Укрінформ
Увалення грузинським парламентом законопроєкту «Про прозорість іноземного впливу» у третьому, остаточному читанні, не відповідає духу конструктивного діалогу, оскільки це було зроблено до висновків Венеційської комісії.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич щодо ситуації в Грузії.

"Ухвалення парламентом Грузії в третьому читанні законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу", без очікування висновку Венеціанської комісії, викликає велике розчарування і не відповідає духу конструктивного діалогу», - йдеться в документі.

За словами Пейчинович-Бурич грузинські парламентарії проігнорували «занепокоєння міжнародних партнерів щодо невідповідності законопроєкту європейським стандартам демократії та прав людини».

"Оскільки Венеціанська комісія незабаром має оприлюднити свій висновок, її правові рекомендації мають стати основою для змістовного діалогу та дозволити рухатися вперед відповідно до норм і цінностей Ради Європи», - додає генсек Ради Європи.

Читайте також: Після ухвалення закону про «іноагентів» Держдеп закликав уряд Грузії змінити курс

Пейчинович-Бурич також глибоко стурбована численними повідомленнями про кампанії залякування, непропорційне застосування сили, незаконні затримання, поширення персональних даних та переслідування мирних протестувальників, журналістів та представників опозиції.

Генсек РЄ закликала грузинську владу вжити негайних заходів для запобігання діям, які є несумісними з принципами демократичного суспільства.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Грузії під час останньої акції протесту проти затвердженого парламентом закону про «іноагентів» затримали 13 осіб.

Читайте також: У Грузії опозиція оголосила бойкот парламенту після ухвалення закону про «іноагентів»

Нагадаємо, 14 травня парламент Грузії у третьому, остаточному читанні, ухвалив закон «Про прозорість іноземного впливу».

Після цього біля будівлі парламенту, де зібралося кілька тисяч протестувальників, силовики розпочали розгін та затримання демонстрантів.

Фото: coe.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-