В офісах Європарламенту у Бельгії та Франції пройшли обшуки через вплив РФ

В офісах Європарламенту у Бельгії та Франції пройшли обшуки через вплив РФ

Укрінформ
У середу вранці бельгійські та французькі поліцейські провели серію одночасних обшуків в офісах Європейського парламенту (ЄП) в Брюсселі та Страсбурзі.

Обшук також пройшов у будинку співробітника ЄП в брюссельському районі Схарбєйк. Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euronews.

Ці обшуки є частиною масштабного розслідування проти російської операції впливу, в ході якої виплачувалися гроші членам Європейського парламенту за поширення прокремлівської пропаганди зі самого центру європейських інституцій у Брюсселі.

Бельгійська прокуратура, яка розпорядилася провести обшуки в середу, заявила, що є «ознаки того, що даний співробітник Європарламенту грав значну роль в російській пропагандистській операції».

У відомстві також підтвердили, що рейди пов’язані зі справою про «втручання, пасивну корупцію та членство в злочинній організації».

Наразі не відомо, яку посаду займає цей співробітник у Європарламенті, а також чи працює він безпосередньо на одного з депутатів ЄП.

На запит Euronews в пресслужбі Європарламенту відповіли, що «не можуть коментувати поточні розслідування».

Зазначається, що ці обшуки є останньою подією в рамках поточного розслідування щодо компанії Voice of Europe, проти якої раніше цього місяця Європейський Союз ввів санкції за поширення кремлівської пропаганди.

Наприкінці березня влада Чехії оголосила, що викрила операцію впливу Росії, яка проводилася через Voice of Europe, стверджуючи, що фінансові перекази були здійснені як обраним євродепутатам, так і депутатам у національних парламентах.

Читайте також: Франція пропонує ЄС нові санкції для боротьби з російською дезінформацією - Bloomberg

За даними чеських ЗМІ з посиланням на представників спецслужб, у звинуваченнях фігурують політики з Німеччини, Франції, Польщі, Бельгії, Нідерландів та Угорщини.

Одним із євродепутатів, в якого Voice of Europe взяли інтерв’ю, є Андерс Вістісен, який представляв ультраправу фракцію Європарламенту - «Ідентичність і демократія» (ID) - у дебатах напередодні виборів до Європейського парламенту в червні.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Чехії нещодавно включив у національний санкційний список обвинувачуваного у держзраді колишнього народного депутата України Віктора Медведчука, російського пропагандиста Артема Марчевського та компанію Voice of Europe, які, за оцінкою спецслужб, намагалися підірвати європейські демократії та домогтися зменшення підтримки України.

Фото: Unsplash

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-