На зустрічі НАТО у Празі «обміняються думками» щодо Вашингтонського саміту - Ліпавський

На зустрічі НАТО у Празі «обміняються думками» щодо Вашингтонського саміту - Ліпавський

Укрінформ
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський наголосив на необхідності виробити в НАТО цілісну стратегію стримування Росії і покласти край тимчасовим підходам, в тому числі на рівні ЄС.

Про це Ліпавський сказав у інтерв’ю Euractiv, передає Укрінформ.

«Я б привітав будь-який захід, який означає, що ми можемо стримувати Росію. Частиною стримування Росії є також логічна і безумовна підтримка права України на захист від російської агресії», – сказав глава МЗС Чехії.

Щодо зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО у Празі, яка розпочинається в четвер, Ліпавський наголосив, що її головною метою є «обмінятися думками» щодо майбутнього Вашингтонського саміту НАТО в липні, «де мають бути представлені реальні результати».

Наразі обговорюється кілька компонентів, включаючи ідею створення фонду військової підтримки України у розмірі 100 мільярдів євро, інституціоналізацію спеціальних координаційних платформ, призначення представника НАТО в Києві, а також питання членства і двосторонніх домовленостей у сфері безпеки.

Дискусія також, імовірно, буде зосереджена на знятті західними країнами обмежень на використання іноземного виробництва для завдання ударів по території РФ.

«Ми маємо різні думки в НАТО щодо підтримки України», – сказав Ліпавський, додавши, що він, як господар зустрічі, шукає «спільний знаменник».

«Прихильність країн НАТО є досить сильною. Питання, чи зможемо ми зробити це разом?» – сказав він.

Щодо створення фонду в розмірі 100 мільярдів євро, то «ми всі розуміємо, що є країни, які налаштовані дуже скептично», наголосив Ліпавський.

Читайте також: Глава МЗС Чехії про прагнення Путіним миру: Не купуйтеся на кремлівські казки

Відповідаючи на запитання, чи стурбований він реакцією Росії на новий інтерес НАТО до збільшення летальної військової допомоги Україні, глава МЗС Чехії сказав: «Це не НАТО загострює ситуацію, це Росія загострює ситуацію». Він додав, що в інтересах Європи забезпечити безпеку для України.

Як повідомлялося, 30 травня у Празі розпочнеться дводенна неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн-союзниць по Альянсу, які зосередять увагу на підготовці до Вашингтонського саміту НАТО та на продовженні заходів з підтримки України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-