ВООЗ ухвалила ініційовану Україною резолюцію щодо ментального здоров’я

ВООЗ ухвалила ініційовану Україною резолюцію щодо ментального здоров’я

Укрінформ
На 77-й Всесвітній асамблеї охорони здоров'я прийнято резолюцію щодо ментального здоров’я у часи війн та катастроф, ініційовану Україною.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

"Прийнятий документ є важливим кроком на шляху до світу, де кожен має доступ до необхідної психологічної допомоги у найважчі моменти свого життя. Питання ментального здоров'я та психосоціальної підтримки будуть інтегровані в системи реагування на надзвичайні ситуації. Україна готова ділитися своїм унікальним досвідом у подоланні масштабних криз в ментальному добробуті нації, що виникають під час конфліктів, катастроф чи інших надзвичайних ситуацій», - наголосив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко під час виступу на Асамблеї.

У межах резолюції країни домовилися інтегрувати ментальне здоров'я та психосоціальну підтримку в системи реагування на надзвичайні ситуації. Ідеться про зміцнення ментального здоров'я та психосоціальної підтримки на всіх етапах надзвичайних ситуацій, зокрема, воєнні конфлікти, природні катастрофи та гуманітарні кризи. Це ті аспекти, які зараз враховуються в Україні під час розбудови екосистеми психологічної підтримки в межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» з ініціативи першої леді Олени Зеленської, зауважили у МОЗ.

Читайте також: Навички допомоги ментальному здоров’ю за програмою ВООЗ опанували майже 100 тисяч медиків - Зеленська

Як наголошується, всі люди, які постраждали від надзвичайних ситуацій, зазнають психологічного стресу, причому кожен пʼятий, ймовірно, матиме психічний розлад. Нова резолюція закликає до інтегрованих, якісних послуг у сфері ментального здоров'я, які будуть доступні всім, особливо у нестабільних і постраждалих від конфліктів районах.

Резолюція також містить заклик до держав-членів реалізувати Комплексний план дій ВООЗ щодо ментального здоров'я на 2013–2030 роки, включаючи ментальне здоров'я та психосоціальну підтримку в заходи з підготовки до надзвичайних ситуацій, реагування та відновлення. У документі підкреслюється необхідність довгострокових інвестицій у послуги на рівні громади та міжсекторальної координації для покращення доступу до допомоги, наголошується на потребах у ментальному здоров'ї працівників охорони здоровʼя та гуманітарної сфери в цілому, які часто зазнають сильному стресу під час надзвичайних ситуацій.

ВООЗ доручено надавати технічну підтримку, сприяти міжвідомчій координації, посилювати нарощування потенціалу та забезпечувати інтеграцію ментального здоров'я та психосоціальної підтримки у рамки підготовки та реагування на надзвичайні ситуації. Прогрес буде відстежуватися за допомогою щорічних звітів до Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я з 2025 по 2031 роки.

Читайте також: Підтримку ВООЗ торік отримали понад 800 медустанов України

Резолюція стала ініціативою України й Нідерландів за підтримки великої групи країн-членів ВООЗ.

Як повідомлялося, у травні у світі та в Україні проходить місяць обізнаності про ментальне здоров’я.

Всеукраїнська програма ментального здоров'я “Ти як?” була започаткована з ініціативи Олени Зеленської і спрямована на розбудову якісної системи надання послуг у сфері психосоціальної підтримки та розвиток культури піклування про ментальне здоров'я.

Фото: WHO / Antoine Tardy

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-