Суд у Росії залишив журналістку Радіо Свобода Курмашеву під вартою до серпня

Суд у Росії залишив журналістку Радіо Свобода Курмашеву під вартою до серпня

Укрінформ
Суд у російській Казані задовольнив клопотання слідства і продовжив до 5 серпня арешт журналістки Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашевої.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на пресслужбу суду.

На засідання приїхали представники посольств Австралії та Чехії. Проте розгляд клопотання слідства пройшов у закритому режимі. Пресу та співробітників дипмісій запустили до зали засідання, коли суд пішов до нарадчої кімнати для ухвалення рішення.

Перед оголошенням рішення суду журналістка розповіла, що востаннє чула голоси своїх дітей у жовтні 2023 року. Вона не має дозволу на телефонні дзвінки.

Захист журналістки наполягав на зміні запобіжного заходу на домашній арешт, проте суд у цьому відмовив. Таким чином, Курмашева перебуває за гратами понад сім місяців - з 18 жовтня минулого року. Проти неї порушили дві кримінальні справи - про неповідомлення даних про себе для внесення до реєстру «іноагентів» і про поширення так званих «фейків» про російську армію. Курмашева заперечує вину.

Читайте також: Окупанти присудили рік колонії-поселення кримчанину Салімову

На минулому судовому засіданні, яке відбулося 1 квітня, журналістка зазначала, що у неї «загострилися певні діагнози», їй «не дуже добре фізично, побутові умови дуже погані». Видання SotaVision пише, що 31 травня Алсу Курмашева сказала, що стабільно почуває себе гірше. Вона наголосила, що їй потрібне оперативне втручання.

Як повідомлялося, сім'я журналістки живе у Празі. Курмашева, яка, окрім російського, має громадянство США, останніми роками також жила і працювала там. Вона прилетіла до Росії минулого травня, щоб відвідати хвору матір. Спочатку їй перешкодили у виїзді з країни, а згодом у жовтні затримали.

Наприкінці квітня президент США Джо Байден закликав Володимира Путіна звільнити Алсу Курмашеву та журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, який також перебуває в російському СІЗО.

25 квітня депутати Європарламенту схвалили резолюцію, яка закликає до «негайного та беззаперечного звільнення» всіх політв'язнів, які перебувають у Росії, включаючи Курмашеву та Гершковича.

Читайте також: «Радіо Свобода» назвало політичним трюкацтвом суд в Росії над Алсу Курмашевою

Затримання Алсу раніше засудили уряди Канади, Чехії, Франції, Польщі та Швеції, а також Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки, президент Європейського парламенту, Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) з питань свободи ЗМІ та Верховний комісар ООН з питань правам людини. Платформа Ради Європи щодо сприяння захисту журналістики та безпеки журналістів опублікувала заклик звільнити Курмашеву.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-