Байден представив план припинення війни в Газі

Байден представив план припинення війни в Газі

Укрінформ
Президент США Джо Байден оприлюднив у пʼятницю новий триетапний план Ізраїлю та підтриманий Штатами щодо припинення вогню в секторі Газа та звільнення заручників.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Politico.

Ізраїль значно знизив військовий потенціал ХАМАСу, і це бойове угрупування більше не становить серйозної загрози, заявив Байден.

За словами президента, перший етап розрахований на шість тижнів і передбачає припинення вогню, обмін частини ізраїльських заручників на палестинських вʼязнів і повернення тіл ізраїльтян, убитих ХАМАСом.

Читайте також: Конгрес США запросив Нетаньягу виступити на спільному засіданні двох палат

Палестинським цивільним особам буде дозволено повернутися до своїх домівок на всій території анклаву, а гуманітарна допомога має бути посилена: 600 вантажівок щодня доставлятимуть харчі та необхідні товари в Газу, сказав Байден. Також буде створено сотні тисяч тимчасових притулків.

«Все це й багато іншого почнеться негайно», - сказав він.

Другий етап передбачає остаточне припинення бойових дій та звільнення решти всіх заручників, а ізраїльські військові мають покинути сектор Газа.

На третьому етапі, після закінчення бойових дій, США працюватимуть з партнерами над відновленням будинків, шкіл, лікарень та загалом відбудовою зруйнованих населених пунктів у Газі.

Байден закликав ХАМАС прийняти ці пропозиції. За його словами, катарські посередники вже передали їх палестинцям.

Після виступу Байдена в офісі прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу зазначили, що пропозиція дає змогу продовжувати воєнну операцію до досягнення всіх її цілей, зокрема знищення військового потенціалу ХАМАСу.

«Фактична пропозиція, висунута Ізраїлем, включаючи умовний перехід від одного етапу до іншого, дає змогу Ізраїлю дотримуватися цих принципів», - ідеться в заяві офісу.

Як повідомлялося, ізраїльські війська просунулися вглиб південного міста Рафах у бік центральної частини міста.

США та країни Заходу в останні місяці посилили критику ізраїльського керівництва за бойові дії в Рафаху, де під обстріли часто потрапляють цивільні особи.

Фото: White House

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-