У Сербії на місцевих виборах перемагає правляча партія

У Сербії на місцевих виборах перемагає правляча партія

Укрінформ
За попередніми результатами голосування 2 червня, правляча партія Сербії - Сербська прогресивна партія (СПП) - перемагає на місцевих виборах.

Про це повідомляє Балканський оглядач у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Як зазначається, попередньо СПП набрала найбільше голосів у Белграді, Ніші та Новому Саді, і загалом у більшості міст і муніципалітетів.

Голова партії, прем'єр-міністр Мілош Вучевич, уже заявив, що партія перемогла в усіх муніципалітетах і містах, за винятком чотирьох муніципалітетів.

Президент Сербії Александар Вучич, який є засновником партії, заявив на пресконференції у штаб-квартирі СПП, що список Сербської прогресивної партії матиме 63 мандати зі 110-місному у парламенті. Це більше, ніж за результатами голосування в грудні минулого року, які опозиція вважала сфальсифікованим.

«У Белграді наш список матиме 52%, це неймовірна перемога… Тепер замість 54 мандатів у нас буде 62-63», - заявив Вучич.

Щодо результатів у 17 муніципалітетах (районах) Белграда, то СПП набирає найбільше голосів всюди, окрім кількох, де перемагає опозиція.

Результати голосування в Новому Саді Вучич назвав «неймовірною перемогою». «45 мандатів, майже 53% голосів у Новому Саді», - зазначив президент Сербії.

«У Ніші, як ми очікували, було найважче», - сказав Вучич. За попередніми оцінками, СНС у цьому місті отримала 47%.

Як повідомляв Укрінформ, 2 червня у Сербії пройшли повторні вибори, які були призначені після виявлених порушень під час попереднього голосування 17 грудня. Громадяни обирали депутатів у Белграді та ще 88 містах і муніципалітетах Сербії. Виборчі дільниці працювали з 7:00 до 20:00.

Читайте також: Сербія підтримує територіальну цілісність України - прем’єр

Явка була нижчою, ніж на виборах у грудні - 42% в Белграді, 46% в Новому Саді та 44% в Ніші станом на 19:00.

Президент Сербії Александар Вучич 1 листопада розпустив парламент і призначив на 17 грудня 2023 року дострокові парламентські та місцеві вибори. У ніч після виборів президент Сербії Вучич оголосив, що його партія перемогла на виборах у Белграді.

Після цього у сербській столиці тисячі людей вийшли на вулиці, протестуючи проти, на їх переконання, сфальсифікованих результатів міських виборів.

Фото: Балканський оглядач, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-