У Мексиці президентом вперше стане жінка

У Мексиці президентом вперше стане жінка

Укрінформ
У Мексиці кандидатка від правлячої коаліції Клаудія Шейнбаум здобула перемогу на виборах президента країни.

Про це повідомляє CNN, передає Укрінформ.

61-річна Шейнбаум отримала близько 60,7% голосів відповідно до так званого швидкого підрахунку, який проводить Національний виборчий інститут (INE) на основі статистичної вибірки бюлетенів з виборчих дільниць.

Опозиційний кандидат Хосе Гальвес набрав близько 28,6% голосів виборців, на третьому місці Хорхе Альварес Майнес, який отримав від 10,8% голосів.

Шейнбаум пообіцяла продовжувати політику свого попередника Лопеса Обрадора, включаючи пенсії для всіх людей похилого віку, стипендії для понад 12 мільйонів студентів і безкоштовні добрива для власників малих ферм. Одним з головних викликів для неї буде переконати виборців у тому, що вона зможе покласти край безкарності в Мексиці, де, за даними аналітичного центру Mexico Evalua, у 2022 році близько 95% усіх злочинів по всій країні залишилися нерозкритими.

Недільне голосування є найбільшими виборами в історії країни - понад 98 мільйонів виборців зареєстровані для участі в голосуванні, а 1,4 мільйона мексиканців мають право голосувати за кордоном. Окрім президентської посади, за понад 20 000 посад на місця сенаторів, мерів та губернаторів змагались близько 70 000 кандидатів.

Після отримання остаточних результатів Виборчий трибунал судової гілки влади Федерації (TEPJF) повинен проаналізувати будь-які можливі оскарження процесу і підтвердити перемогу не пізніше 6 вересня. Якщо суд визнає вибори дійсними, Шейнбаум вступить на посаду 1 жовтня. Її повноваження триватимуть шість років, з 2024 по 2030 рік.

Читайте також: Для України важлива участь Мексики у Глобальному саміті миру - МЗС

Перемога Шейнбаум є визначним моментом для країни, яка є світовим лідером у питаннях гендерної рівності на виборних посадах, і цю позицію вона закріпила у 2019 році завдяки конституційній реформі. За рівнем представництва жінок у парламенті вона випереджає кілька країн. Проте Мексика залишається небезпечним місцем для жінок: у країні захмарний рівень феміциду - щодня в Мексиці вбивають близько 10 жінок.

Як повідомляв Укрінформ, у Мексиці на політичному мітингу був застрелений кандидат у мери Хорхе Уерта Кабрера; за даними консалтингової компанії Integralia, це вже 37-й учасник виборів, убитий під час цього виборчого сезону.

Фото: Hector Vivas/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-