Макрон поговорив із Нетаньягу про перемир’я та шлях до створення Палестинської держави

Макрон поговорив із Нетаньягу про перемир’я та шлях до створення Палестинської держави

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що укладення мирної угоди між Ізраїлем та ХАМАСом відкриє реальну перспективу створення Палестинської держави.

Він також закликав прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу до припинення вогню згідно з мирним планом, запропонованим американським президентом Джо Байденом. Про це йдеться у пресрелізі Єлисейського палацу за підсумками телефонної розмови між двома лідерами, текстом якого володіє Укрінформ.

«Президент підтримав план припинення вогню, запропонований президентом Байденом, і повторив свій заклик до ХАМАСу, на якому лежить величезна відповідальність, прийняти цю угоду», - мовиться в документі.

За словами Макрона, заручники, серед яких двоє французьких громадян, мають бути звільненні, а доставка гуманітарної допомоги повинна відбуватися без подальших перешкод.

«Ця угода повинна знову відкрити реальну перспективу для реалізації рішення про дві держави, яке є єдиним способом забезпечити необхідні гарантії безпеки для Ізраїлю і задовольнити законні прагнення палестинців», - підкреслив президент Франції.

«Газа має бути невід'ємною частиною майбутньої Палестинської держави, а реформована і зміцнена Палестинська адміністрація за допомогою міжнародного співтовариства повинна забезпечити управління нею», - уточнив він.

Читайте також: Ізраїль заявив про загибель іще чотирьох заручників ХАМАСу

Що стосується ризиків регіональної ескалації, президент висловив глибоке занепокоєння траєкторією розвитку ядерної програми Ірану. Він підкреслив, що Франція разом зі своїми міжнародними партнерами чинитиме тиск на іранський режим, щоб він дотримувався своїх міжнародних зобов'язань.

Як повідомляв Укрінформ, в Ізраїлі допускають тимчасове призупинення війни з бойовиками ХАМАСу на 42 дні. Але про повне завершення бойових дій не йдеться, заявив прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу.

Фото: LP/Arnaud Journois

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-