Скандальний польський депутат зняв український прапор у Кракові - за справу взялася поліція

Скандальний польський депутат зняв український прапор у Кракові - за справу взялася поліція

Відео
Укрінформ
Скандальний депутат Сейму Польщі від націоналістичної «Конфедерації» Гжегож Браун без дозволу місцевої влади зняв український прапор з кургану Костюшка у Кракові.

Органи влади Малопольського воєводства РП повідомили про це поліцію, яка зайнялася справою, про це також буде повідомлено комісію з питань етики польського Сейму, передає Укрінформ з посиланням на PAP.

Браун у мережі X розмістив відео, на якому видно, як з флагштоку на кургані Костюшка невідомі спускають український прапор. Це відео він підписав словами, що український прапор перебуває у «невідповідному місці», відтак він передає його генконсульству України у Кракові. Свій допис він супроводив хештегом «Стоп українізації Польщі».

Речник краківської поліції Пьотр Шпех повідомив, що поліцейські отримали повідомлення «про крадіжку прапора і пошкодження майна» від адміністрації Малопольського воєводства. Відтак, вони розпочали збір доказів щодо можливого скоєння злочину, а зібрані матеріали передали до місцевої прокуратури для правової оцінки.

Український прапор вже тривалий час майорить в цьому місці за рішенням Комітету кургану Костюшка у Кракові. Голова комітету Мечислав Рокош пояснив, що на державні свята різних країн поряд з польським прапором там піднімаються прапори інших країн, наприклад 4 липня – США, 14 липня – Франції.

Читайте також: Польські фермери поновили блокування вантажівок у пункті пропуску «Рава-Руська - Гребенне»

«У час російської агресії проти суверенної Української держави тут не міг не висіти український прапор. На цьому нашому національному меморіалі це є символічним проявом солідарності нас, поляків, з українцями - громадянами незалежної держави, які несправедливо зазнали лиха війни», - наголосив Рокош.

В адміністрації Малопольського воєводства наголошують, що самовільне зняття українського прапора є дією всупереч рішенню Комітету кургану Костюшка. Воєвода цього воєводства також має намір повідомити про цей інцидент комісію депутатської етики нижнього палату польського парламенту.

Читайте також: Кордон Польщі «штурмують» нелегали з Білорусі - понад 300 спроб прориву за два дні

Браун є відомим у Польщі українофобом з проросійськими поглядами. У грудні минулого року він потрапив у скандал, коли у фойє Сейму після урочистого запалення свічок на ханукальній менорі загасив свічки вогнегасником.

Він також був єдиним депутатом Сейму, який напередодні російського вторгнення проголосував проти ухвалення резолюції на підтримку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-