На курган Костюшка у Кракові повернули український прапор

На курган Костюшка у Кракові повернули український прапор

Фото
Укрінформ
На національному меморіалі у Кракові – кургані Костюшка – знову урочисто підняли український прапор, який напередодні самовільно зняв разом з групою осіб польський депутат-українофоб Гжегож Браун.

У церемонії підняття прапора у середу взяли участь воєвода Малопольського воєводства, генконсул України у Кракові і голова Комітету кургану Костюшка, повідомляє Укрінформ з посиланням на адміністрацію воєводства.

З нагоди урочистості підняття синьо-жовтого прапора воєвода Малопольського воєводства Ян Кленчар нагадав, що український прапор на кургані Костюшка замайорів на знак солідарності поляків з українцями у світлі російської агресії.

"Солідарність між народами важлива, і ми повинні про це дбати. Знищення її символів нікому не потрібне. Тому ми тут разом і знову вивісимо на цьому місці український прапор", - підкреслив Кленчар.

Голова комітету, який опікується курганом Костюшка, Пьотр Добош підкреслив, що раніше цей орган прийняв рішення про підняття у цьому місці українського прапора на знак солідарності з Україною. Він підкреслив, що згідно з висловлюванням "За нашу і вашу свободу" сьогодні Україна бореться не лише за існування своєї держави, а і за свободу польського народу.

Своєю чергою генконсул України у Кракові В’ячеслав Войнаровський висловив вдячність польській стороні, що український прапор знову замайорів в цьому місці поряд з польським.

"Я переконаний, що обидва прапори є символом солідарності наших народів і нікому не вдасться зіпсувати наші відносини. З щирого серця дякую вам за рішучість, підтримку та солідарність з українським народом", - підкреслив Войнаровський.

Читайте також: Маршалок польського Сенату в Раді: У новому небезпечному світі Польща і Україна не виживуть поодинці

Як повідомляв Укрінформ, напередодні скандальний депутат польського Сейму від націоналістичної "Конфедерації" у Польщі Гжегож Браун без дозволу місцевої влади разом з іншими людьми зняв український прапор з кургану Костюшка у Кракові.

На дії польського депутата щодо "крадіжки прапора і пошкодження майна" до поліції поскаржилася адміністрація Малопольського воєводства. Станом на сьогодні поліція у Кракові встановлює коло осіб, причетних до зняття українського прапора з кургану Костюшка. Правоохоронці збирають матеріали у цій справі і планують їх передати до прокуратури.

Браун є відомим у Польщі українофобом з проросійськими поглядами. У грудні минулого року він потрапив у скандал, коли у фойє Сейму після урочистого запалення свічок на ханукальній менорі загасив свічки вогнегасником.

Він також був єдиним депутатом Сейму, який напередодні російського вторгнення проголосував проти ухвалення резолюції на підтримку України.

Перше фото malopolska.uw.gov.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-