Країни Балтії до 7 серпня повідомлять Росію про відключення від спільної енергосистеми

Країни Балтії до 7 серпня повідомлять Росію про відключення від спільної енергосистеми

Укрінформ
Міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс заявив про відсутність перешкод для країн Балтії для синхронізації енергосистеми із європейською у лютому 2025 року, повідомлення про відключення від спільної з РФ і Білоруссю енергосистеми відправлять в Москву до 7 серпня.

Про це повідомляє Postimees, передає Укрінформ.

«Прогрес справді відповідний, темпи відповідні, і ми не бачимо серйозних перешкод для відправки листа на початку серпня і початку виходу з БРЕЛЛ у лютому спочатку у тестуванні (роботи без електрики з РФ та Білорусі - ред.), а потім уже шляхом підключення до мереж континентальної Європи», - сказав Крейвіс.

За його словами, текст листа про непродовження контракту про БРЕЛЛ (енергокільце Білорусь-Росія-Естонія-Латвія-Литва) вже узгоджено мережевими операторами країн Балтії. За умовами договору про його непродовження необхідно повідомити не пізніше 7 серпня, тобто за пів року до початку відключення від російської електросистеми та синхронізації з європейською.

Читайте також: Україна отримає від ЄБРР300 мільйонів на підтримку енергетики - Шмигаль

РФ не коментує плани країн Балтії, але 2019 року міністр енергетики РФ Олександр Новак заявляв, що Москва готова підтримувати співпрацю і після виходу країн Балтії зі спільної енергосистеми.

4 червня енергокомпанія Elering повідомила про завершення будівництва на підстанції Віру під Нарвою третього і останнього синхронного компенсатора, необхідного для незалежного управління енергосистемою країни та виходу з енергокільця БРЕЛЛ.

Як повідомлялося, після початку Росією повномасштабної війни в Україні країни Балтії уклали угоду про найшвидше від'єднання від російської мережі електропостачання з подальшою синхронізацією країн Балтії з європейською мережею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-