Чарльз ІІІ і Макрон розпочали урочистості з нагоди річниці висадки союзних військ у Нормандії

Чарльз ІІІ і Макрон розпочали урочистості з нагоди річниці висадки союзних військ у Нормандії

Фото
Укрінформ
Король Великої Британії Чарльз III, королева Камілла та прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак взяли участь у церемонії з нагоди 80-ї річниці висадки союзних військ у Нормандії біля британського меморіалу в Вер-сюр-Мер разом із президентським подружжям Еммануелем та Бріджит Макрон.

Як передає Укрінформ, Чарльз III вшанував пам'ять 22 000 британців, які віддали свої життя під час цієї операції, повідомляє France Info.

"Нам пощастило, що ціле покоління вистояло і прийняло виклик, кинутий війною», - звернувся британський король до цивільних, бійців опору та ветеранів французькою мовою.

Фото: Ludovic Marin/Pool
Фото: Ludovic Marin/Pool

«Цей меморіал, ці силуети уособлюють британських солдатів, які пожертвували своїм життям під час висадки в День Д. Вони є нашими братами по зброї. Ніхто у Франції не забуде їхню жертву», - подякував французький лідер.

На пляжі в іншому містечку Нормандії, Курсель-сюр-Мер, вшанували канадських військовослужбовців. У цій церемонії взяли участь прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо та принц Уельський Вільям.

"Для мене велика честь бути тут з вами, щоб вшанувати мужність канадських солдатів, які висадилися в Нормандії, 14 000 чоловік пліч-о-пліч на цих дюнах", - сказав принц Вільям.

Фото: Ludovic Marin/Pool
Фото: Ludovic Marin/Pool

«Дякую за нашу свободу і дякую за вашу відданість", -- завершив принц.

Третім урочистим заходом цього дня буде спільне франко-американське вшанування, під час нього триматиме слово президент США Джо Байден.

Читайте також: Байден прибув до Франції - у планах церемонія в Нормандії та переговори із Зеленським і Макроном

Ці три церемонії є преамбулою до найбільшої, міжнародної, яка розпочнеться по обіді на пляжі Омаха в Сен-Лоран-сюр-Мер. Там зберуться близько 4 500 осіб, в тому числі 200 ветеранів. У ній візьмуть участь також близько двадцяти іноземних глав держав і урядів, зокрема, і Президент України Володимир Зеленський.

Як передавав Укрінформ, Макрон та Зеленський обговорять у Парижі потреби України. На наступний день після урочистостей з нагоди 80-ї річниці висадки союзних військ в Нормандії, що заплановані на 6 червня, Президент Франції Еммануель Макрон прийме Президента України Володимира Зеленського в Єлисейському палаці в Парижі.

Фото: Chris Jackson/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-