В Ірані визначили кандидатів у президенти, ексглаві держави вдруге відмовили

В Ірані визначили кандидатів у президенти, ексглаві держави вдруге відмовили

Укрінформ
Рада опікунів Ірану у неділю визначила шістьох кандидатів, яким буде дозволено брати участь у президентських виборах 28 червня після загибелі Ібрагіма Раїсі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

Найбільш відомим серед шістьох кандидатів є спікер парламенту Ірану 62-річний Мохаммад Бакер Калібаф. Він раніше був мером іранської столиці Тегерана та має тісні зв’язки з Корпусом вартових Ісламської революції (КВІР).

Проте багато хто пам’ятає Калібафа як генерала КВІР, який брав участь у жорстоких репресіях проти студентів іранського університету в 1999 році.

За даними ЗМІ, він також наказував використовувати вогнепальну зброю проти студентів у 2003 році, коли обіймав посаду начальника поліції країни.

Сам Калібаф невдало балотувався в президенти Ірану в 2005 і 2013 роках. Він також вийшов з президентської кампанії 2017 року, щоб підтримати Раїсі, який тоді вперше балотувався і врешті-решт не був обраний.

Зазначається, що Рада опікунів вже вдруге дискваліфікувала колишнього президента Махмуда Ахмадінежада від участі у виборах. Його запам’ятали за криваве придушення протестів у 2009 році та за те, що він ставив під сумнів Голокост.

Читайте також: Іран продовжує збільшувати запаси збагаченого урану - МАГАТЕ

Як повідомлялося, у травні президент Ірану Ібрагім Раїсі та міністр закордонних справ країни Хосейн Амір Абдоллахіан загинули внаслідок аварії гелікоптера.

Раїсі став другим президентом Ірану, який помер перебуваючи на посаді. У 1981 році внаслідок вибуху бомби загинув тодішній президент країни Мохаммад Алі Раджаї.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-