У Єревані опозиція розбила намети біля парламенту

У Єревані опозиція розбила намети біля парламенту

Фото
Укрінформ
У Єревані прихильники руху "Тавуш в ім'я батьківщини" розбили намети перед будинком парламенту і провели там ніч із вимогами відставки чинного прем'єр-міністра та формування тимчасового уряду.

Про це повідомляє Радіо Азатутюн, передає Укрінформ. 

Тисячі протестувальників пройшли до парламенту Вірменії пізно в неділю. На мітингу був присутній їхній лідер, архієпископ Баграт Галстанян, який вимагає відставки прем’єр-міністра Нікола Пашиняна та формування тимчасового уряду. 

Спочатку ОМОН не дозволив протестувальникам наблизитися до будівлі парламенту з боку проспекту Маршала Баграмяна, що викликало словесну перепалку між Галстаняном і офіцерами поліції. Згодом напруженість спала, і лідер протесту та деякі демонстранти після опівночі намагалися підійти до будівлі з іншого боку. Там їх також зупинили шеренги поліцейських.

Кілька опозиційних парламентарів, які супроводжували Галстаняна, також не змогли пройти крізь кордон поліції, через що відбулися суперечки і штовханина з силовиками. Через годину силовики таки пустили їх до будівлі. Повідомляється, що щонайменше трьох протестувальників було затримано на місці під час короткочасної бійки.

«Ми будемо стояти тут стільки, скільки буде потрібно», — сказав Галстанян після засудження «незаконних» дій поліції.

Читайте також: У Єревані знову проходить антиурядовий протест - є постраждалі і затримані

Протестувальники не розходилися, незважаючи на сильний дощ, який почався близько другої години ночі за місцевим часом. Багато з них ночували на проспекті Маршала Баграмяна, де організатори акції розбили намети. 

Станом на ранок понеділка протестувальники все ще залишаються там. Вони почали марш з центральної міської площі Республіки, де раніше в неділю Галстанян провів черговий масовий мітинг. Звертаючись до прихильників, він закликав до чотирьох днів протестів, поки не буде оголошено вотум недовіри уряду Пашиняна.

Архієпископ за підтримки вірменської опозиції вимагав скликати у вівторок екстренне засідання парламенту Вірменії з метою відправити уряд Пашиняна у відставку.

Галстанян уже вимагав вотуму недовіри уряду під час першого мітингу в Єревані 9 травня після тижневих протестів у північній провінції Тавуш проти рішення Пашиняна поступитися кількома прикордонними районами Азербайджану. Два опозиційні альянси, представлені у вірменському парламенті, пообіцяли спробувати організувати вотум недовіри. Але їм не вистачає жодного голосу, щоб змусити парламент офіційно обговорити цей захід.

Читайте також: У Єревані на антиурядових протестах затримали 226 осіб

Лідери опозиції та Галстанян сподіваються, що відсутній голос надасть Ішхан Закарян, номінально незалежний депутат, який вийшов з опозиційного блоку «Патів Унем» у 2022 році. Навіть якщо Закарян приєднається до ініціативи, опозиції доведеться переманити на свій бік щонайменше 18 із 71 законодавця з правлячої партії «Громадянський договір».

Як повідомляв Укрінформ, МЗС Вірменії заявляло, що Єреван і Баку попередньо домовилися про делімітацію на окремій ділянці кордону, зокрема про територіальну приналежність чотирьох сіл між Тавуською областю та північно-західним Газахським районом Азербайджану. З початку 1990-х років ці села контролювалися Вірменією, а тепер - за результатами війни 2020 року між країнами - перейдуть Азербайджану.

Після чого в Єревані відбулося кілька мітингів під керівництвом глави Тавушської єпархії Вірменської Апостольської церкви архієпископа Баграта Галстаняна з вимогою відставки Пашиняна.

Фото: Photolur

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-