У Швеції проурядова партія програла на європейських виборах

У Швеції проурядова партія програла на європейських виборах

Укрінформ
Згідно з попередніми даними, ультраправа партія "Шведські демократи", на підтримку якої спирається правоцентристський уряд країни, посіла четверте місце на виборах до Європарламенту.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

Вибори до Європейського парламенту у Швеції стали першою невдачею на виборах для шведської популістської партії ультраправого спрямування, яка здобула понад 13% голосів, але зайняла четверте місце, згідно з попередніми даними у понеділок.

Це зробило Швецію однією з небагатьох країн Європи, де ультраправі поступилися на цьогорічних виборах.

Шведських демократів випередили опозиційні соціал-демократи, які здобули п'ять місць, партія "Поміркованих" прем'єр-міністра Ульфа Крістерссона (чотири місця - ред.) та "Зелені" (три місця - ред.).

Невдача ультраправих може бути пов'язаною зі скандалом, що виник після розслідування журналістів, яке виявило, що партія керувала кампаніями з наклепу в Інтернеті напередодні виборів у ЄС.

Раніше на телеканалі TV4 вийшов репортаж, знятий прихованою камерою, який виявив, що співробітники відділу зв'язків з громадськістю "Шведських демократів" брали участь у таємних онлайн-кампаніях з наклепу як проти політичних опонентів, так і партнерів по коаліції.

Читайте також: У Латвії на виборах до Європарламенту перемогла правляча «Нова єдність»

У розслідуванні йдеться, що партійні працівники використовували анонімні акаунти у соцмережах для тролінгу та дискредитації конкурентів напередодні голосування до Європарламенту наступного місяця.

На національних парламентських виборах 2022 року Шведські демократи набрали майже 21% голосів, порівняно з 17,5% на попередніх виборах чотирма роками раніше.

Як повідомляв Укрінформ, 6-9 червня громадяни держав ЄС мали обрати 720 депутатів Європарламенту. Кожна з 27 країн делегує пропорційну населенню кількість депутатів: від шести (Мальта, Кіпр, Люксембург) до 96 (Німеччина).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-