Сікорський про збиття ракет над Україною: розмови ведуться, рішень немає

Сікорський про збиття ракет над Україною: розмови ведуться, рішень немає

Укрінформ
Розмови на тему можливого збиття польською і союзницькою системою ППО російських ракет, які летять у напрямку Польщі, ведуться, але жодних рішень не прийнято.

Про це у Берліні під час Конференції з відновлення України, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, заявив глава МЗС Польщі Радослав Сікорський.

Він зазначив, що російські ракети вже неодноразово порушували повітряний простір Польщі. При цьому одна з них пролетіла кількасот кілометрів у повітряному просторі країни й упала на відстані близько 10 кілометрів від його дому на півночі Польщі, що навіть ближче до кордону з Німеччиною, ніж кордону з Україною.

Сікорський підкреслив, що Польща, звичайно, має збивати російські ракети над своєю територією. Натомість виникає питання щодо збиття ракет над територією іншої країни, адже така ракета може впасти і від неї може постраждати хтось на землі.

“Тому розмови на цю тему ведуться, жодного рішення ще не прийнято”,- констатував Сікорський.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський вважає, що деякі сусіди України, зокрема Польща, могли б збивати російські ракети на території західної України, зокрема зі своїх літаків.

Ексміністр національної оборони Польщі, експерт з безпекових питань Януш Онишкевич у коментарі агентству заявив, що Польща спільно із союзниками по НАТО могли б збивати над територією України російські ракети, що летять у польському напрямку. Але для цього необхідними є політичні рішення на рівні НАТО й України і доступ союзників до повної інформації щодо ситуації у повітряному просторі України.

Упродовж останніх кількох місяців у Польщі багато разів піднімалася у повітря польська та союзницька військова авіація, зокрема дві пари польських та американських винищувачів F-16, які патрулювали повітряний простір східної Польщі у зв'язку з масованою ракетною атакою Росії території України.

29 грудня під час наймасштабнішого в 2023 році ракетного обстрілу України одна з російських ракет порушила повітряний простір Польщі. Ракета пробула у повітряному просторі Польщі близько трьох хвилин і залетіла майже на 40 кілометрів углиб країни. Тоді у Польщі також піднімали у повітря дві пари винищувачів F-16.

Читайте також: Військова поліція Польщі патрулюватиме кордон із Білоруссю

У ніч на 24 березня війська РФ завдали чергового масованого удару по Україні. Під час цієї атаки російська ракета порушила повітряний простір Польщі в районі населеного пункту Осердув Люблінського воєводства і перебувала в ньому 39 секунд.

Раніше, у грудні 2022 року, під час масованого обстрілу України одна з ракет пролетіла над територією РП кількасот кілометрів і впала неподалік міста Бидгощ на півночі країни. Тоді залишки ракети випадково знайшли в лісі туристи через декілька місяців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-