«Безпідставні інсинуації»: Вільнюс відреагував на вирок литовці в Білорусі за шпигунство

«Безпідставні інсинуації»: Вільнюс відреагував на вирок литовці в Білорусі за шпигунство

Укрінформ
Після рішення білоруського суду, який у вівторок визнав громадянку Литви Олену Раманаускєне винною у шпигунстві та засудив її до 6 років, у Департаменті державної безпеки (VSD) Литви заявили, що це безпідставні інсинуації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє литовський мовник LRT.

«Одна з головних опор білоруського режиму - КДБ - висунула абсурдні обвинувачення в тому, що вона, проживаючи в Литві, завдала шкоди національній безпеці Білорусі», - йдеться у коментарі VSD.

Департамент державної безпеки Литви заявив, що «обвинувачення, висунуті Раманаускєне, не відповідають дійсності. Вона не здійснювала жодної діяльності, яка могла б якимось чином нашкодити Білорусі, тому ці звинувачення є безпідставними інсинуаціями».

У МЗС Литви, своєю чергою, заявили, що обізнані про ситуацію, але наголошують, що вони не мають підстав вірити в обґрунтованість обвинувачень. У міністерстві також нагадали про рекомендацію не їздити до Білорусі, наголошуючи, що громадян Литви можуть незаконно затримувати, висувати їм сфабриковані обвинувачення та допитувати у білоруських безпекових структурах.

Як повідомлялося, 11 червня Мінський міський суд засудив громадянку Литви, співробітницю санаторію «Білорусь» у литовському Друскінінкаї Олену Раманаускєне до 6 років позбавлення волі. Її визнали винною за статтею «агентурна діяльність».

Читайте також: У Китаї подружжя звинуватили у шпигунстві на користь Британії

Суд був закритим. 59-річну жінку звинуватили в неодноразовій передачі VSD інформації про гостей, зокрема про високопосадовців Білорусі. Стверджується, нібито вона була завербована литовськими спецслужбами понад 10 років тому.

Затримати її могли минулого року, коли вона поверталася до Литви з Білорусі, де відвідувала рідних.

Білоруське КДБ наприкінці 2022 року затримало колишнього головного лікаря санаторію "Білорусь" Андрія Кобеля. У вересні 2023 року його було засуджено до дев'яти років позбавлення волі за «державну зраду». У грудні Кобеля відправили до колонії відбувати термін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-