Суд у РФ залишив журналістку Радіо Свобода Курмашеву в СІЗО

Суд у РФ залишив журналістку Радіо Свобода Курмашеву в СІЗО

Укрінформ
Верховний суд Татарстану у Росії залишив під вартою журналістку Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашеву.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Зазначається, що суддя Різван Юсупов визнав законним рішення Радянського районного суду Казані, який 31 травня продовжив до 5 серпня термін тримання Курмашевої під вартою.

Судове засідання відбулося у закритому режимі. Захисник журналістки уточнив, що Курмашева хотіла змінити запобіжний захід "хоча б на домашній арешт".

На минулому судовому засіданні Курмашева розповіла, що почувається дедалі гірше. Вона заявила, що їй потрібне оперативне втручання. Журналістка також зазначала, що востаннє говорила зі своїми дітьми у жовтні 2023 року. Після того вона не має дозволу на дзвінки.

Читайте також: Суд над журналістом WSJ Гершковичем розпочнеться у РФ 26 червня

Як повідомлялося, Курмашева перебуває в ув'язненні з 18 жовтня минулого року. Проти неї порушено дві кримінальні справи — про неповідомлення даних про себе для внесення до реєстру "іноагентів" та поширення так званих фейків про армію РФ. Провину вона заперечує.

Сім'я журналістки живе у Празі. Курмашева, яка має також громадянство США, прилетіла до Росії тороік у травні навідати хвору матір. Спочатку їй перешкодили у виїзді з країни, а у жовтні затримали.

Президент США Джо Байден закликав Володимира Путіна звільнити Алсу Курмашеву та журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, який також перебуває в російському СІЗО.

25 квітня депутати Європарламенту схвалили резолюцію, яка закликає до «негайного та беззаперечного звільнення» всіх політв'язнів, які перебувають у Росії, включаючи Курмашеву та Гершковича.

Затримання Алсу раніше засудили уряди Канади, Чехії, Франції, Польщі та Швеції, а також верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки, президент Європарламенту, ОБСЄ та Верховний комісар ООН з питань правам людини.

Фото: Freepik stock images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-