В Ірані нобелівську лауреатку засудили до додаткового року ув’язнення

В Ірані нобелівську лауреатку засудили до додаткового року ув’язнення

Укрінформ
Суд в Ірані присудив ув’язненій лауреатці Нобелівської премії миру Наргес Мохаммаді додатковий рік ув'язнення.

Про це повідомляє ВВС із посиланням на адвоката правозахисниці Мостафу Нілі, передає Укрінформ.

За словами Нілі, 52-річна правозахисниця була засуджена за поширення «пропаганди проти системи». Суд ухвалив рішення на підставі коментарів Мохаммаді про студентку, яка стверджувала, що зазнала катувань і сексуального насильства з боку сил безпеки, а також заклики бойкотувати березневі вибори та листи правозахисниці до шведських і норвезьких парламентаріїв.

Мохаммаді відмовилась бути присутньою на судовому процесі, назвавши його «несправедливим і фарсом».

Читайте також: Феміністку в Саудівській Аравії засудили на 11 років за пости у соцмережах

Як повідомлялося, Наргес Мохаммаді удостоєна Нобелівської премії миру 2023 року за боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та за просування прав людини і свободи для всіх.

Мохаммаді 13 разів заарештовував іранський режим, кілька разів її судили, загалом присудивши 154 удари батогом і 13 років ув’язнення. Кілька разів вона виходила під заставу і продовжувала правозахисну діяльність.

У січні стало відомо, що суд Ірану ухвалив ще один обвинувальний вирок Мохаммаді, засудивши її до додаткових 15 місяців позбавлення волі за "пропаганду проти Ісламської Республіки".

Іранська правозахисниця вже двічі оголошувала голодування на знак протесту проти обмеження медичного обслуговування ув’язнених, а також проти зобов’язання жінок носити хіджаб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-