У Саудівській Аравії через 50-градусну спеку під час хаджу померли понад пів сотні паломників

У Саудівській Аравії через 50-градусну спеку під час хаджу померли понад пів сотні паломників

Укрінформ
Щонайменше 550 людей померли під час паломництва (хаджу) до Мекки, а саудівські чиновники повідомляють про понад 2 тисячі осіб, які отримали тепловий удар і проходять лікування.

Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

За словами арабських дипломатів, щонайменше 323 померлих були єгиптянами, більшість з них померли від загострення хвороб через спеку. Також повідомляється про щонайменше 60 загиблих йорданців, хоча Амман повідомив у вівторок по 41 загиблого. Серед інших країн, які повідомили про смертельні випадки під час хаджу, – Індонезія, Іран і Сенегал, але вони не уточнили цифри.

Загалом, за підрахунками ЗМІ, загальна кількість загиблих, про яких уже повідомили різні країни, становить 577 осіб.

За даними саудівської влади, цього року в хаджі взяли участь близько 1,8 мільйона паломників, з них 1,6 мільйона - з-за кордону.

Хадж є одним із п'яти стовпів ісламу, і всі мусульмани, які мають можливість, повинні здійснити його хоча б один раз в житті. Проте на паломництво все більше впливають зміни клімату. За даними дослідження, опублікованого минулого місяця у Саудівській Аравії, температура в районі, де відбуваються ритуали, зростає на 0,4°C (0,72F) кожне десятиліття. Крім того, багато ритуалів хаджу, в тому числі молитва на горі Арафат, яка відбулася у суботу, передбачають перебування на відкритому повітрі протягом кількох годин удень.

У понеділок у Священній мечеті в Мецці температура сягнула +51,8°, повідомляє Національний метеорологічний центр Саудівської Аравії.

Читайте також: У Саудівській Аравії під час хаджу загинули 14 прочан із Йорданії, ще 17 зникли безвісти

Щороку десятки тисяч паломників намагаються здійснити хадж без офіційних віз, щоб заощадити гроші, що є більш небезпечним, оскільки вони не отримують доступ до кондиціонованих приміщень, які саудівська влада облаштувана за маршрутом хаджу.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні хаджу сили безпеки Саудівської Аравії закрили доступ до Мекки для сотень тисяч незареєстрованих прочан.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-